ГоловнаСвіт

У Малі скоєно напад на готель Radisson Blu (оновлено, додано відео)

Загинули щонайменше 27 осіб

У Малі скоєно напад на готель Radisson Blu (оновлено, додано відео)
Фото: maliactu.net

Озброєні люди, імовірно джихадисти, напали на готель у секторі ACI 2000 столиці столиці Малі Бамако.

За інформацією видання MaliActu, нападники відкрили вогонь по охороні готелю та увірвалися в будівлю, звідки їх тепер намагаються вибити співробітники правоохоронних органів.

За інформацією RTL, стрілянина відбувається в готелі Radisson Blu.

Оновлено: Як повідомляє NBC News, бойовики взяли в заручники 170 осіб. Серед них 140 постояльців і 30 співробітників готелю.

Оновлено 12:40: Як повідомляє агентство Рейтер із посиланням на джерела в місцевих силових структурах, усього в нападі на готель беруть участь до 10 бойовиків. Компанія Rezidor Group, яка управляє готелем, повідомляє про двох бойовиках.

За даними агентства, бойовики звільнили частину заручників, зокрема тих, хто зміг процитувати Коран.

Рейтер також уточнює, що серед заручників є громадяни Франції, а також шість співробітників "Турецьких авіаліній". Агентство "Сіньхуа" повідомляє, що серед заручників є також громадяни КНР.

Оновлено 13:00: Щонайменше трьох заручників убито. Про це повідомляє французьке видання Le Monde з посиланням на заяву міністра безпеки Малі, повідомляє Рейтер. За попередніми даними, щонайменше два приватні охоронця отримали поранення під час нападу на готель.

Оновлено 13:45: Військовослужбовці почали штурм готелю Radisson Blu в столиці Малі, повідомляє ВВС.

Співробітники силових структур виводять людей з готелю, звільнено близько десяти осіб.

Членами яких угруповань є бойовики, поки що незрозуміло.

Оновлено 14:30: За даними Рейтер, звільнено 80 заручників. Операція силовиків триває.

Тим часом компанія Air France скасувала свої рейси в Бамако. На момент захоплення заручників у готелі перебували 12 співробітників авіакомпанії. Усіх їх звільнено, і вони перебувають у безпеці.

За словами свідків, з готелю періодично долинають звуки пострілів.

Військові біля захопленого невідомими готелю в Бамако
Фото: EPA/UPG
Військові біля захопленого невідомими готелю в Бамако

Оновлено 15:40: Як повідомляє агентство Рейтер, один із звільнених свідків розповів, що нападники говорили англійською.

Згідно із заявою компанії Rezidor Group, яка управляє готелем, у заручниках залишаються 124 гості і 13 співробітників готелю.

Обновлено 16:30: Один із постояльців захопленого терористами готелю Radisson Blu у столиці Малі зняв відео, на якому видно, як територією біля готелю прямують щонайменше шість озброєних людей, деякі заходять у будівлю. Відео опублікувало агентство "Сіньхуа" у твіттері.

Оновлено 16:35: Як повідомляє ВВСз посиланням на кореспондента телеканалу Al Jazeera, напад на готель, імовірно, організували бойовики угруповання туарегів-ісламістів "Ансар Дайн".

Тим не менш, наразі жодне з угруповань, що діють у регіоні, не заявило про свою відповідальність за подію.

Оновлено 17:20: Відповідальність за захоплення заручників в Бамако взяли на себе прихильники організації, пов'язаної з терористичним угрупованням "Аль-Каїда", повідомляє Рейтер.

За даними агентства, мова йде про угруповання "Аль-Мурабітун", що складається з арабів і туарегів.

Тим часом портал aBamako, посилаючись на міністерство безпеки Малі, повідомляє, що трьох нападників на готель Radisson Blu ліквідовано.

Точну кількість людей, які брали участь в атаці, досі не встановлено: називають різні цифри від двох до десяти. При цьому aBamako уточнює, що деякі нападники знаходяться на даху будівлі.

Як повідомляє BBC, в операції зі звільнення готелю беруть участь французькі та американські спецпризначенці, а також миротворці ООН.

Оновлено 17:50: Малійський чиновник повідомив телеканал BFM TV, що усіх заручників звільнено, інформує Рейтер.

Оновлено 18:30: Щонайменше 27 людей загинули в результаті захоплення заручників у готелі в столиці Малі, передає Рейтер з посиланням на дані миротворців ООН. Як повідомили співробітники ООН, вони бачили тіла 27 осіб. Також повідомляється, що вбито двох нападників.

Оновлено о 21:20. Чиновники в Малі повідомили, що операція сил спецпризначення в захопленому ісламістами готелі Бамако завершилася, передає "Радіо Свобода".

Як заявив міністр безпеки Саліф Траоре, заручників у руках ісламістів більше не залишилося, нападників вибили з готелю Radisson Blu і його околиць, зараз триває вистежування тих, хто втік. Операцію здійснили малійські війська за підтримки спецпризначенців США та Франції, додав міністр.

Але даних про долю заручників, число загиблих та інші подробиці наразі не наводять. Є лише повідомлення, що усередині готелю бачили кілька тіл.

Нагадаємо, що на початку серпня терористи напали на готель "Біблос" у малійському місті Севаре. Тоді загинули більш ніж десять заручників, у тому числі два українці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram