ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

В Узбекистані відбуваються масові затримання підозрюваних у зв'язках з ІД

Правоохоронні органи Узбекистану ведуть серед населення антиісламістську роз'яснювальну роботу.

В Узбекистані відбуваються масові затримання підозрюваних у зв'язках з ІД
Узбекистан
Фото: Wikipedia

В Узбекистані в різних регіонах країни відбуваються затримання підозрюваних у причетності до екстремістських угруповань, зокрема - до "Ісламської держави" (ІД).

Про це повідомляє  "Радіо Озодлік" (місцева служба "Радіо Свобода").

Керівник Ініціативної групи незалежних правозахисників Узбекистану Сурат Ікрамов розповів, що за підозрою у зв'язках з ІД у Ташкенті, а також у Ташкентській, Ферганській, Хорезмській і Кашкадар'їнській областях затримано 200 осіб.

За даними місцевих ЗМІ, екстремісти, які покинули країну і брали участь у бойових діях в Сирії, Іраку і Афганістані, зараз намагаються повернутися в республіку. Заступник голови Духовного управління мусульман Узбекистану Абдулазіз Мансур підтвердив, що в Ташкенті є радикально налаштовані ісламісти.

У зв'язку з цим правоохоронні органи Узбекистану ведуть серед населення роз'яснювальну роботу і закликають мешканців міст і сіл до пильності.

13 листопада повідомлялося, що в Ташкенті більш ніж 150 осіб затримано за підозрою у причетності до ІД.

З 5 листопада військовослужбовців ташкентського гарнізону Національної гвардії Узбекистану приведено в стан першої бойової готовності у зв'язку з "активізацією радикальних релігійних течій у Ферганській долині". З 3 листопада в столиці країни особовий склад міліції, Службу національної безпеки і гарнізону переведено на казармений стан.

У вересні в деяких містах Узбекистану періодично з'являлися листівки з погрозами ІД. Кілька місяців тому в Янгієрському і Паркентському районах Ташкентської області було вивішено прапори із символікою, схожою на емблеми ІД.

За даними експертів, з числа вихідців з Середньої Азії у війні на Близькому Сході на боці ІД воюють до 500 узбеків, 360 туркменів, 100 киргизів, 190 таджиків.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" захопило частину території Іраку і Сирії і влітку 2014 року проголосило там халіфат. Жертвами бойовиків стали кілька тисяч мирних жителів, тисячі осіб взято терористами в заручники. Угруповання взяло на себе відповідальність за теракти в Парижі 13 листопада, а також за катастрофу російського лайнера А321 над Єгиптом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram