ГоловнаСвіт

У Ботсвані знайдено найбільший за 110 років алмаз

Дорогоцінний камінь завбільшки з тенісний м'яч.

У Ботсвані знайдено найбільший за 110 років алмаз
Фото: lucaradiamond.com

На руднику Карове в Ботсвані видобуто алмаз вагою 1111 каратів. Це другий за величиною камінь за всю історію видобутку алмазів і найбільший зі знайдених за останні 110 років, повідомила в середу, 18 листопада, компанія Lucara Diamonds.

Дорогоцінний камінь виявився таким великим (його розміри 65х65х40 мм), що не помістився в належну компанії лазерну машину для аналізу. Проте представники компанії заявили, що знайдений алмаз належить до категорії IIа - це найвища категорія якості алмазів за їхньою чистотою, кольором і прозорістю. У світі лише близько 2% алмазів мають категорію IIа, пише РБК.

Виявлений у руднику Карове алмаз став найбільшою знахідкою за останні 110 років. Найбільшим же алмазом в історії вважають "Куллінан", або "Зірку Африки". Його маса становила 3106 каратів. "Куллінан" знайшли 25 січня 1905 року в Південній Африці. Своє ім'я він отримав на честь власника копальні Томаса Куллінана. 1908 року алмаз розкололи на кілька частин, з яких у підсумку виготовили дев'ять великих і 96 дрібних діамантів. Один з них, вагою 317 каратів, вставили в корону Британської імперії.

Алмаз, знайдений у шахті Lucara Diamonds, також поділять на кілька частин. Найбільшим наразі безбарвним діамантом, проданим на аукціоні, вважають "Спадщину Вінстона" вагою 101,73 карата. 2013 року його продали на аукціоні Christie's за $26,7 млн. Цей діамант зробили з алмаза вагою 236 каратів, тобто з каменя, що майже в п'ять разів менший, ніж той, який знайшли зараз у Ботсвані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram