ГоловнаСвіт

Асад заявив про можливість відставки через два роки після перемоги над ІДІЛ

Діючий президент Сирії впевнений, що якщо буде обраний сирійцями президентом, "то їх чекає хороше майбутнє"

Асад заявив про можливість відставки через два роки після перемоги над ІДІЛ
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Президент Сирії Башар Асад заявив про неможливість своєї відставки до перемоги над угрупованням "Ісламська держава" (ІД).

Про це він сказав в інтерв'ю італійському телеканалу RAI.

"Графік [реалізації політичного переходу] має запрацювати після перемоги над тероризмом. Неможливо отримати результати в політичному плані, поки терористи контролюють значні райони в Сирії", - заявив Асад.

Тривалість перехідного періоду у разі перемоги над терористами Асад оцінив у 1,5-2 роки. При цьому він допустив свою участь у президентських виборах. "У цьому питанні немає жодної червоної лінії заборони. Якщо сирійці мене оберуть президентом, то їх чекає хороше майбутнє", - сказав Асад, зазначивши разом з тим, що рішення залишитися у владі без виборів було б для нього політичною помилкою.

Росія та Іран вважають, що президент Асад має бути частиною будь-якого перехідного періоду сирійської політики і жителі країни повинні самі вирішити, хто буде очолювати державу. США і Євросоюз у свою чергу готові миритися з присутністю Асада під час короткого перехідного періоду, але потім він мусить піти з політичної сцени.

Нагадаємо, напередодні президент США Барак Обама заявив, що Росія та Іран мусять вирішити, хочуть вони підтримати Асада чи "зберегти сирійську державу", домігшись приходу до влади сирійського уряду, який буде легітимним.

Російська авіація з 30 вересня здійснює авіаудари в Сирії. При цьому Росія стверджує, що завдає ударів тільки по позиціях терористичного угруповання "Ісламська держава", проте за цей час РФ не раз викривали у наданні неправдивої інформації щодо цілей авіаударів. Так, правозахисники, країни Заходу і жителі Сирії звинувачують Росію у підтримці урядових військ Башара Асада й ударах по поміркованій сирійській опозиції, унаслідок чого гинуть також мирні жителі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram