ГоловнаСвіт

Китайські силовики підірвали печеру з терористами і їхніми сім'ями

Серед силовиків під час спецоперації ніхто не постраждав.

Китайські силовики підірвали печеру з терористами і їхніми сім'ями
Китайская полиция в СУАР
Фото: EPA/UPG

Сили безпеки Китаю ліквідували у Синьцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) 17 імовірних терористів, підозрюваних у нападі на вугільну шахту у вересні цього року.

Про це повідомляє The South China Morning Post.

"Від колег, які брали участь в операції, я чув про те, що військові підірвали печеру, де переховувалися підозрювані", - цитує видання слова поліцейського Гхаліпа Мемете (Ghalip Memethe).

Унаслідок вибуху загинули троє імовірних лідерів угруповання, а також члени їхніх сімей, у тому числі жінки і діти. Серед силовиків під час спецоперації ніхто не постраждав.

16 вересня на вугільну шахту в Аксу було скоєно напад. Озброєні ножами люди спочатку атакували охоронців, потім робітників, які перебували в шахті, багато з яких спали. П'ятеро з поліцейських, які прибули на місце подій, також стали жертвами нападу. Загалом під час атаки загинули 50 людей, більшість із них - представники народності хань. Влада звинуватила в події сепаратистів. Офіційні китайські ЗМІ не висвітлювали ці події.

Нагадаємо, у липні 2014 року в СУАР 32 людини отримали терміни за поширення екстремістських відео.

На території СУАР, розташованого на північному заході КНР, діють ісламські радикали, які виступають за створення незалежної держави Східний Туркестан. У результаті їхнього протистояння з Пекіном від 1990 року загинули сотні людей. Багато уйгурів скаржаться на утиски з боку центральної влади, їх не допускають до служби в армії та поліції. При цьому уйгури становлять понад 72% населення СУАР, китайці-хань - менш ніж 26%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram