ГоловнаСвіт

У Косові другий день тривають заворушення

Сапери провели контрольований вибух ручної гранати біля будівлі Конституційного суду Косова

У Косові другий день тривають заворушення
Беспорядки в Косово (Архив)
Фото: EPA/UPG

У столиці Косова Пріштіні другий день тривають заворушення через розбіжності в парламенті республіки довкола відносин із Сербією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Так, поліція застосувала сльозогінний газ проти натовпу зі 150 осіб, який кидає каміння і пляшки із запальною сумішшю у поліцію і будівлю парламенту.

Кілька годин тому сапери провели контрольований вибух ручної гранати біля будівлі Конституційного суду, від якого вимагали ухвалити рішення щодо угоди, яку Сербія і Косово підписали у серпні у Брюсселі і яка наближає дві країни до нормалізації відносин і вступу в Євросоюз. Саме категорично проти цієї угоди виступає парламентська опозиція. Очікується, що КС вирішить, чи відповідає угода конституції Косова протягом найближчих тижнів.

Нагадаємо, 17 листопада у парламенті Косова опозиційні депутати з партії "Самовизначення" розпилили сльозогінний газ. Таким чином, засідання зірвалося, а деяким парламентарям довелося вийти на дах будівлі. Аналогічний інцидент стався у парламенті Косова 15 жовтня і за тиждень до цього.

Наразі місцева поліція розшукує трьох депутатів із "Самовизначення" за використання сльозогінного газу.

Нагадаємо, албанський уряд Косова у 2008 році в односторонньому порядку проголосив незалежність від Сербії. Суверенітет Пріштіни визнали США і більшість європейських країн. Сербія, Росія, Китай і низка інших країн незалежність регіону не визнають. Зараз і Сербія, і Косово ведуть переговори про вступ до Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram