ГоловнаСвіт

Асада посадять за стіл переговорів з опозицією

Переговори у Сирії повинні пройти протягом 18 місяців

Асада посадять за стіл переговорів з опозицією
Фото: EPA/UPG

Учасники переговорів по Сирії, які відбулися в суботу у Відні, домовилися прискорити мирний процес. Для цього до січня повинні початися контакти уряду Башара Асада і опозиції.

Вибори у Сирії орієнтовно мають відбутися через півтора року, розповів після переговорів держсекретар США Джон Керрі, пише Reuters.

Глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр підтвердив цю інформацію. "План, про який ми сьогодні погодилися, передбачає, що протягом 18 місяців в Сирії повинні пройти вибори", - цитує дипломата російське "РИА Новости".

Він додав, що протиборчі сторони в Сирії налаштовані менш вороже, ніж ще донедавна. "Щось прийшло в рух тут, у Відні, два тижні тому, і нашим завданням є зараз зберегти цей рух і не скотитися знову в застій і безмовність", - сказав він.

Нагадаємо, 30 жовтня у Відні відбулися перші широкомасштабні переговори на рівні міністрів закордонних справ, на яких обговорювалося майбутнє Сирії. Тоді в підсумковій заяві учасники зустрічі заявили про три основні домовленості: у Сирії зберігається світська влада, яка повинна прийняти нову конституцію; в країні повинні відбутися вибори за участю усіх сирійців, у тому числі біженців; сирійцям всередині країни і поза нею буде посилена гуманітарна допомога.

У Сирії вже чотири роки триває громадянська війна, що почалася з протестів проти Асада. Жертвами бойових дій стали вже 250 000 осіб. Половина одинадцятимільйонного населення країни змушена була покинути свої будинки, у тому числі 4 млн виїхали із Сирії.

Урядові війська зараз контролюють тільки Дамаск, а також центр і захід Сирії, і змушені битися з джихадистськими угрупованнями ІДІЛ і "Фронт ан-Нусра", а також численними групами так званої поміркованої опозиції, що займають північ і схід країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram