ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Сирійські військові ліквідували ката з "Ісламської держави"

США призначали нагороду в $9,4 млн за голову карателя ІД Джихаді Джона

Сирійські військові ліквідували ката з "Ісламської держави"
Боевики "Исламского государства" (Архив)
Фото: EPA/UPG

Підрозділи сирійської урядової армії під час деблокади аеродрому Квейріс у провінції Алеппо ліквідували ката терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), відомого як Кокіто Відрубувач голів (Kokeeto the Beheader).

Про це повідомляє портал Al Masdar News.

Мохаммада Хамдуша (Mohammad Hamdoush) знищили бійці загону "Гепард" армії Сирії, які прорвали дворічну облогу Квейріса за підтримки російської авіації. За інформацією видання, Хамдуш служив не просто самопроголошеному ісламістами халіфату, а особисто ватажкові ІД Абу-Бакру аль-Багдаді.

Al Masdar News пояснює, що Кокіто прославився зйомками своїх страт. Зокрема він знімав на відео процес обезголовлювання полонених сирійських солдатів і мирних жителів на сході Алеппо, а також страти бійців урядових військ на аеродромі Табака в провінції Ракка. Портал зазначає, що найвідомішим роликом Хамдуша став запис страти п'ятьох сирійців, засуджених до смерті шаріатським судом ісламістів за підозрою у шпигунстві на користь влади Сирії. Усім їм Кокіто відрізав голови.

Видання з посиланням на оприлюднені ІД дані повідомляє, що Хамдуш народився у Марокко, а у 2014 році вирушив до Сирії. Його вік не уточнюється. Відомо, що в Сирії він зустрів співвітчизницю, з якою згодом одружився. Як весільний подарунок Кокіто подарував дівчині "пояс шахіда" - саморобний вибуховий пристрій, який терорист-смертник одягає на себе. Після загибелі Хамдуша у його дружини залишився восьмимісячний син.

В "Ісламській державі" поширена практика показових страт для залякування. Для цього ісламісти використовують катів, які самі стають відомими у медіа персонами. Так, найбільшу популярність серед карателів ІД отримав Мохаммед Емвазі, який виступав під псевдонімом Джихаді Джон. Ролики з екзекуціями авторства Емвазі викладали в Інтернет. Він є одним із найбільш розшукуваних злочинців у світі: США призначили за його голову нагороду у розмірі $9,4 млн. У серпні бойовик, який раніше проживав у Великобританії, пообіцяв повернутися на Туманний Альбіон і продовжити "різати голови".

Терористичне угруповання "Ісламська держава" контролює частину території Іраку та Сирії і влітку 2014 року проголосила там халіфат. Жертвами бойовиків стали кілька тисяч мирних жителів. Боротьбу з ісламістами ведуть армії Іраку і Сирії, загони курдських ополченців, а також сили міжнародної коаліції на чолі з США. З серпня коаліція завдає ударів по позиціях бойовиків в Іраку, з вересня - в Сирії. У лавах ІД можуть воювати громадяни понад 100 держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram