ГоловнаСвіт

У М'янмі відбулися історичні вибори

Голосування може покласти край владі військових.

У М'янмі відбулися історичні вибори
Аун Сан Су Чжи
Фото: EPA/UPG

У М'янмі (відома також як Бірма) закінчилося голосування на виборах, які можуть покласти край владі військових, що правлять країною вже півстоліття. Результати виборів поки що не відомі.

Дільниці для голосування на виборах парламенту закрилися о 16:30 за місцевим часом (о 12:00 за Києвом). Повідомлень про будь-якісь серйозні інциденти під час голосування не надходило, передає Бі-бі-сі.

Загальні вибори проводяться вперше після передачі влади цивільному уряду і початку економічних та політичних реформ у 2011 році, при цьому президентський пост продовжує займати військовий лідер, генерал Тан Шве.

Багато хто в М'янмі очікує, що вибори виграє партія "Національна ліга за демократію" на чолі з правозахисницею Аун Сан Су Чжі.

Попередні вибори в 1990 році вже приносили перемогу "Національній лізі за демократію", але генерали анулювали їх підсумки і встановили диктатуру. Згодом Аун Сан Су Чжі провела під домашнім арештом загалом близько 15 років, після чого була удостоєна Нобелівської премії миру.

Цього разу генерал Тан Шве обіцяв з повагою поставитися до волевиявлення народу, хоча й сказав, що надто швидкі зміни можуть, на його думку, призвести до нестабільності.

Парламент, який належить обрати приблизно 30 мільйонам бірманців, складатиметься з 664 депутатів.

Чверть місць заздалегідь віддано призначенцям військового режиму. За інші борються понад шість тисяч кандидатів від більш ніж 90 партій, але основних політичних сил дві: "Національна ліга за демократію" і Партія союзної солідарності та розвитку, яка створена генералітетом і зараз є правлячою.

Для обрання президента необхідні дві третини голосів депутатів. 70-річна Аун Сан Су Чжі не може претендувати на вищий пост, оскільки влада внесла до конституції пункт, що забороняє займати його особам, які мають родичів за кордоном. У Аун Сан Су Чжі є двоє синів від чоловіка - канадського вченого-тибетолога, який помер 18 років тому.

Лідер опозиції заявила, що буде "над президентом", якщо її партія завоює конституційну більшість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram