ГоловнаСвіт

У Лондоні радикали в масках Гая Фокса влаштували безлади

Згідно з британськими законами, на масових акціях носити маски можна.

У центрі Лондона під час проведення Маршу мільйона масок, приуроченого до Дня Гая Фокса, ввечері 5 листопада спалахнули заворушення і сутички демонстрантів з поліцією.

Про це пише The Guardian.

Заворушення під час Маршу мільйона масок у Лондоні. 05.11.15
Фото: EPA/UPG
Заворушення під час Маршу мільйона масок у Лондоні. 05.11.15

У ході брали участь кілька тисяч людей, які виступають проти капіталістичного ладу і соціальної нерівності. Значна їх частина приховувала обличчя під маскою Гая Фокса. Згідно з британськими законами, на масових акціях носити маски не можна, і поліція має право вимагати зняти їх, а за непокору - притягнути до відповідальності.

Демонстрація почалася мирно, проте потім почалися сутички активістів з поліцейськими. Було розбито поліцейський автомобіль. Деякі з учасників сутичок отримали травми.

Групи протестувальників почали влаштовувати безладдя в місцях, не передбачених узгодженим планом ходи. Одні скупчилися в околицях Букінгемського палацу, інші - біля штаб-квартири владної Консервативної партії. Активісти вигукували антиурядові гасла, палили піротехнічні засоби, кидали в поліцейських пляшки.

Проти активістів мобілізували сили поліції, зокрема кінної. Арешти і сутички прокотилися всім центром британської столиці. Повідомляють як мінімум про трьох затриманих.

Гай Фокс - учасник Порохової змови проти короля Якова I 1605 року. Змовники планували підірвати наповнене порохом приміщення під Палатою лордів, Фоксу було доручено безпосереднє виконання. Однак план розкрили, а Фокса впіймали на місці злочину в ніч проти 5 листопада - відтоді ця дата є в країні пам'ятною.

Образ Гая Фокса використали в коміксі "V означає вендета", а згодом і в однойменному фільмі Лани і Енді Вачовскі. Маску Фокса носив головний герой - V, борець із диктаторським режимом в Англії в недалекому майбутньому. Ця маска, також відома як "маска анонімусів", стала популярним символом у середовищі радикальних противників влади.

Нагадаємо, минулого року під час щорічного фестивалю Гая Фокса вулицями британського міста Льюїс провезли кілька опудал Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram