ГоловнаСвіт

ОЗХЗ підтвердила факт використання бойовиками ІД хімзброї у Сирії

За деякими даними, бойовики ІД почали самостійне виробництво іприту

ОЗХЗ підтвердила факт використання бойовиками ІД хімзброї у Сирії
Жертвы химической атаки в Сирии (Архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики "Ісламської держави" у серпні 2015 року використали проти своїх супротивників у Сирії хімічну зброю - газ іприт (гірчичний газ).

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на доповідь Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

У доповіді, датованій 29 жовтня, "з украй високим ступенем впевненості" стверджується, що як мінімум дві людини 21 серпня постраждали від іприту в місті Марі, розташованому на північ від Алеппо. Зазначається, що унаслідок дії отруйної речовини, ймовірно, загинула дитина.

Ця доповідь є першим офіційним підтвердженням використання іприту в Сирії, відколи сирійська влада погодилася знищити свої запаси хімічної зброї.

Дипломатичні джерела Рейтер зазначають, що головне питання полягає в тому, навчилася "Ісламська держава" виробляти іприт самостійно, чи її джерелом є раніше не назване сирійською владою сховище хімзброї. При цьому, за словами співрозмовників агентства, обидва варіанти викликають серйозне занепокоєння.

Нагадаємо, в серпні ЗМІ повідомляли про застосування бойовиками ІД хімічної зброї в Іраку. На початку жовтня курди звинуватили "Ісламську державу" в застосуванні хімзброї.

Домовленості про ліквідацію сирійського арсеналу хімічної зброї було досягнуто в серпні 2013 року. Проте незабаром після завершення операції з ліквідації арсеналу сирійської хімзброї почали надходити нові сигнали про застосування бойових отруйних речовин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram