ГоловнаСвіт

"Вікіпедія" визнала міфом історію про Ахмеда Мішеля

Французи, як виявилося, нічого не знають про "радянського героя французького Опору".

Інтернет-енциклопедія "Вікіпедія" визнала вигадкою історію про радянського героя французького Опору Ахмеда Мішеля, він же Ахмед Джебраїлов. Про це повідомляють "Вікіновини".

Легенда свідчить, що радянський солдат азербайджанського походження, який опинився в німецькому полоні на території Франції, втік із концтабору і приєднався до французьких партизанів. Як діяч Опору, він був нагороджений численними французькими нагородами, але після повернення до СРСР був репресований і довгий час про нього нічого не було відомо.

Джебраїлов — боєць Червоної Армії
Фото: wikinews.org
Джебраїлов — боєць Червоної Армії

Однак, в 1966 році під час візиту до Москви президент Франції генерал Шарль де Голль вирішив побачити свого "друга і соратника". Після цього Джебраїлову повернули всі нагороди, документи, фотографії. У колгоспі він отримав посаду агронома. Був нагороджений орденом Жовтневої Революції.

Помер Джебраїлов в 1994 році.

Учасники "Вікіпедії" виявили, що стаття про видатного партизана французького опору не має жодного джерела французькою. Спроба знайти згадку про Джебраїлова у французьких та англійських книгах також не увінчалася успіхом.

Тоді стали звертати увагу на безліч нестиковок у біографії Джебраїлова: наприклад, на його неймовірне вивчення німецької мови в концтаборі, завдяки якому німці стали приймати за свого; заявлені нагороди, в тому числі Орден Почесного легіону, були відсутні на фотографіях Джебраїлова. Також виявилося, що французька преса, яка широко висвітлювала візит де Голля в 1966 році, нічого не повідомляла про зустріч президента з Джебрїловим.

Відповіді на запити з французьких архівів і музеїв тільки підтвердили сумніви: у біографії Джебраїлова з'явилося ще більше нестиковок. Більш того, людину з таким ім'ям ніде не знали. У французьких документах Джебраїлова - посвідченні колишнього військовополоненого і листку з особистого партизанського посвідчення - були знайдені грубі помилки в написанні.

Посвідчення колишнього військовополоненого, видане Ахмеду Джабраїлову 4 серпня 1945 року в департаменті Сена
Фото: wikinews.org
Посвідчення колишнього військовополоненого, видане Ахмеду Джабраїлову 4 серпня 1945 року в департаменті Сена

Крапку в розслідуванні поставила відповідь з департаменту Тарн і Гаронна: в архівах Джебраїлов не згадується, в списку нагороджених медалями Опору не значиться.

"Редактори вільної енциклопедії відзначають, що видалення статті з Вікіпедії ні в якому разі не применшує можливо реально існуючі бойові заслуги Ахмеда Джебраїлова, як і мільйонів радянських солдатів і офіцерів, що воювали у Другій світовій війні. Учасники розслідування сподіваються, що зібрані ними матеріали допоможуть почати і провести справді наукове історичне дослідження, на підставі звіту про яке можна буде відтворити вивірену статтю про Джебраїлова, а також про пропагандистський медійний феномен, створений у СРСР", - зазначають у Вікіпедії.

Нагадаємо, що раніше цього року була визнана журналістською вигадкою історія про подвиг панфілівців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram