ГоловнаСвіт

Іракське ополчення обстріляло іранську опозицію: 26 жертв

Керрі пообіцяв допомогти у гарантуванні безпеки іранської опозиції.

Іракське ополчення обстріляло іранську опозицію: 26 жертв
Погибшие в результате теракта (Архив)
Фото: thewe.cc

Шиїтське ополчення Іраку завдало ракетного удару по табору "Кемп Ліберті", де розміщувалися представники іранської опозиції у вигнанні. В результаті обстрілу загинули 23 людини.

Як повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іранське агентство FARS, всього по противниках іранської влади було випущено до 15 ракет.

"Ми попереджали цих терористів, щоб вони якомога швидше покинули іракську територію. Якщо вони цього не зроблять, атаки триватимуть", - заявив командир групи іракських ополченців "Армія Мухтара" Васик аль-Батат. Раніше представники угруповання відкрито зізнавалися, що Тегеран надає їм підтримку і спонсорську допомогу.

У результаті атаки на колишній табір іракської армії, де розміщуються представники вигнаної з Ірану Організації моджахедів іранського народу (ОМІН), загинуло 23 мирні жителі і троє поліцейських. Про це повідомив представник ОМІН, який перебуває в Парижі.

Держсекретар США Джон Керрі підтвердив факт атаки і пообіцяв допомогти ООН в переміщенні мешканців табору в більш безпечне місце за межами Іраку.

"Кемп Ліберті" вже зазнавав атак у лютому і грудні 2013 року. Ліворадикальну організацію ОМІН було засновано в 1965 році студентами Тегеранського університету, що прагнули встановлення в країні соціалістичного ладу. Своєю метою вони ставили повалення шахського режиму, для чого зайнялися терором.

Спочатку вони підтримали ісламську революцію 1979 року, але після зазнали переслідування з боку нових правлячих кіл і вступили з ними в протистояння. Членів організації катували і садили у в'язниці - відповіддю стала серія терактів, у тому числі тих, що спричинили загибель президента і прем'єр-міністра. З 1982 року ОМІН перебазувалася до Франції, чотири роки по тому - до Іраку. Під час ірано-іракської війни 1980-1988 років бійці організації підтримали Багдад і брали участь у бойових діях на боці іракських сил. Після розгрому загонів ОМІН десятки тисяч їхніх прихильників були страчені в іранських в'язницях.

Після вторгнення американсько-британських військ до Іраку в 2003 році вони були роззброєні і поміщені під варту. Після відкритого засудження насильства в 2012 році ОМІН була виключена з американського списку терористичних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram