ГоловнаСвіт

Більшість каталонців виступає проти відокремлення від Іспанії, - опитування

Три чверті каталонців хочуть відставки глави автономної області

Більшість каталонців виступає проти відокремлення від Іспанії, - опитування
Фото: tsn.ua

Більшість каталонців виступає проти плану влади Каталонії почати політичний процес, який призведе до її повної незалежності від Іспанії протягом 18 місяців.

Про це свідчать результати опитування соціологічного інституту Metroscopia, інформує агентство Рейтер.

Сепаратисти багатого північно-східного регіону Іспанії запустили свою так звану "дорожню карту" до незалежності у вівторок, 27 жовтня, коли вони запропонували регіональному парламенту розглянути декларацію про відокремлення від Іспанії. Місцевий парламент поки що не затвердив її.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що його уряд гарантує, що декларація не матиме жодного ефекту, оскільки конституція Іспанії не дозволяє відділення якого-небудь регіону.

Після минулих наприкінці вересня виборів у парламент Каталонії так і не було сформовано уряд через розбіжності між партіями, які виступають за незалежність області, оскільки сторони не змогли домовитися про те, хто очолить регіональний уряд. У зв'язку з цим, як зазначає Рейтер, можливе проведення повторних виборів.

За підсумками вересневих виборів прихильники незалежності Каталонії отримали більшість місць у парламенті, але не більшість голосів виборців.

Згідно з результатами опитування, більшість каталонців хотіли б залишатися у складі Іспанії, якщо регіону запропонують більш сприятливий податковий режим і закони, які захистять його мову і культуру.

Також опитування показало, що рівень підтримки глави Каталонії Артура Маса впав. Майже три чверті респондентів більше не хочуть, щоб він очолював регіональний уряд.

На користь відокремлення Каталонії від Іспанії, за даними Metroscopia, зараз виступає 41% каталонців, що на 4% менше порівняно з періодом до парламентських виборів.

В опитуванні, яке проводилося 28 жовтня, взяли участь 900 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram