ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський депутат Рашкін попросив розслідувати загибель солдата в Сирії

Озвучена Міноборони РФ версія загибелі солдата "не знаходить підтвердження серед його близьких, друзів, людей, які особисто знали контрактника".

Російський депутат Рашкін попросив розслідувати загибель солдата в Сирії
Вадим Костенко
Фото: nvdaily.ru

Депутат від партії КПРФ Валерій Рашкін відправив запит на ім'я міністра оборони РФ Сергія Шойгу з проханням розслідувати загибель російського солдата Вадима Костенка в Сирії.

Про це повідомляє "Дождь", до рук якого потрапила копія документа.

У депутатському запиті наголошено, що озвучена Міноборони РФ версія загибелі солдата "не знаходить підтвердження серед його близьких, друзів, людей, які особисто знали контрактника".

"Зокрема вони наголошують, що травми на тілі Костенка не відповідають версії загибелі від ядухи: у загиблого зламані ніс, щелепа, шия, розтрощена потилиця і стесані коліна", - йдеться в запиті.

Рашкін попросив ретельно розслідувати обставини загибелі солдата і забезпечити доступ громадськості до його результатів. У запиті депутат також попросив міністра проінформувати, "наскільки надійно забезпечується безпека життя і здоров'я військовослужбовців Збройних сил РФ на території Сирії".

У середу, 28 жовтня, стало відомо, що напередодні дня смерті Костенко подзвонив другові і сказав, що повернеться із Сирії через тиждень. Про це "Дождю" розповів кореспондент "Новой газеты" Євген Тітов, який саме перебував на похороні військовослужбовця на хуторі Гречана Балка Краснодарського краю. Попрощатися із загиблим прийшли кілька сотень людей.

За словами Тітова, практично всі родичі та друзі, з якими йому вдалося поговорити, не вірять в офіційну версію смерті Костенка.

"Усі називають Вадима оптимістичним людиною, яка абсолютно не була схильна до суїциду. Ба більше, за словами одного з друзів, напередодні загибелі, у п'ятницю, Костенко зідзвонювався з односельцем і повідомив, що через тиждень повертається із Сирії, що все прекрасно. Цей факт також, на думку односельців, свідчить, що офіційна версія безпідставна", - розповів Тітов.

Він зазначив, що багато родичів відмовляються говорити.

"Є відчуття, що родичі не хочуть спілкуватися з пресою, що серед них немає одностайності з приводу смерті Вадима. Я підходив до труни і особисто бачив травми на лівій частині обличчя загиблого, але досить швидко близька родичка попросила мене покинути місце, де проходило прощання", - сказав журналіст.

На похороні були представники місцевої адміністрації, козацтва і військової частини, однак вони відмовилися давати коментарі.

"Міноборони наполягає на офіційній версії - повішення. Тут була людина, яка назвалася представником Міноборони. Але варто було мені ввімкнути відеокамеру, як він відмовився від коментарів і відійшов", - додав він.

Коли батьки солдата попросили провести повторну експертизу, вони уточнили, що розмова записується, і це звернення є офіційним. Тітов розповів, що приїжджали опергрупа, слідчий і криміналіст. Вони проводили деякі дії, але також відмовилися від коментарів.

Поки що невідомо, чи влада підтримуватиме сім'ю. На це питання офіційні представники не відповіли.

Перші результати судово-медичного обстеження - причиною смерті став суїцид. Смерть настала від асфіксії, пов'язаної з виникненням нестачі кисню і накопиченням вуглекислоти в організмі. У Головній військовій прокуратурі сказали, що це відбулося "в позаслужбовий час у зв'язку зі сформованими у військовослужбовця несприятливими особистими обставинами поза частиною".

Раніше дядько Вадима Костенка розповів "Новой газете" про множинні сліди на тілі загиблого.

"У нього щелепа зламана, а ззаду голова пробита. І шия зламана. І розрізаний весь до пупа", - наводить видання його слова.

27 жовтня стало відомо, що 24 жовтня в Сирії загинув російський контрактник Вадим Костенко. Військовослужбовцю було 19 років, він жив у Краснодарському краї і служив у в/ч 20926 (834-й навчальний центр ВПС, місто Зерноград Ростовської області). Служити за контрактом Костенко залишився відразу після проходження строкової служби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram