ГоловнаСвіт

HRW запідозрила Росію у військових злочинах у Сирії

Пєсков назвав звинувачення правозахисників на адресу Росії газетною вигадкою

HRW запідозрила Росію у військових злочинах у Сирії
Архив
Фото: EPA/UPG

Щонайменше два повітряні ударі по території сирійської провінції Хомс, яких завдала 15 жовтня, як вважають місцеві жителі, російська авіація, ймовірно, є порушенням законів війни.

Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

За словами місцевого жителя, на якого посилаються правозахисники, унаслідок авіаударів загинули 59 цивільних осіб, у тому числі 33 дитини і командир місцевої збройної опозиційної групи.

Найсмертоноснішим став авіаудар, під який потрапив будинок у селі Ганту, де ховалася сім'я Асаф - родичі одного з командирів опозиційної "Вільної армії Сирії" Абу аль-Аббаса. За даними очевидців, загинули 46 осіб, у тому числі 32 дитини і 12 жінок.

Усі загиблі були мирними жителями, будинок знаходився далеко від лінії фронту і там не було військових, а сам аль-Аббас був на передовій, стверджують правозахисники.

З посиланням на фотографії з місця подій HRW повідомляє, що будинок, імовірно, зруйновано "вакуумною бомбою", втрати від якої більші, ніж від звичайних авіабомб такого самого розміру.

Унаслідок удару по населеному пункту Тер-Маалех зруйновано місцеву пекарню, загинули 13 мирних жителів, а також один із польових командирів "Вільної армії Сирії", стверджує HRW.

15 жовтня сирійське державне радіо повідомляло, що авіаудари по позиціях терористів у Ганту і Тер-Маалеху завдавали "об'єднані" сили Росії і Сирії, нагадує CNN. Місцеві мешканці впевнені, що удари завдавали російські літаки, бо "їхній звук відрізняється від сирійських, і, крім того, вони літають набагато вище".

Правозахисники вважають, що Росія мусить розслідувати подію.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав звинувачення Росії правозахисної організації Human Rights Watch у порушенні законів війни газетною вигадкою, передає ТАСС.

"Ми знаємо, що величезна кількість повідомлень, газетних вигадок, навмисних зливів, скажімо так, щодо наслідків військово-повітряної операції, яку здійснюють там збройні сили РФ, ми в останні кілька тижнів фіксуємо дуже багато", - заявив Пєсков, коментуючи доповідь правозахисної організації про війну в Сирії.

За словами прес-секретаря Путіна, під час вибору цілей військові завжди приділяють увагу тому, щоб не завдавати шкоди цивільному населенню.

Військова операція Росії в Сирії почалася 30 вересня. За цей час країну не раз звинувачували в тому, що замість заявлених авіаударів по позиціях бойовиків "Ісламської держави" літаки атакують цілі сирійської опозиції, при цьому гинуть і мирні громадяни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram