ГоловнаСвіт

Партія Качинського виграла вибори в Польщі

PiS набирає 39,1% голосів, тоді як "Громадянська платформа" - лише 23,4%.

Партія Качинського виграла вибори в Польщі
Фото: EPA/UPG

Партія "Право і справедливість" (PiS), лідером якої є Ярослав Качинський, перемогла на виборах до Сейму. Про це повідомляє Gazeta Wyborcza з посиланням на дані екзит-полу, проведеного на замовлення польських телеканалів TVN24, TVP і Polsat News.

PiS отримала 39,1% голосів виборців і може розраховувати більш ніж на 242 мандати з 460. Другою стала "Громадянська платформа" (PO) нинішньої прем'єрки Еви Копач - 23,4% (133).

Прохідний п'ятивідсотковий бар'єр також долають політичні сили "Кукіз'15" (9,0%, 44 мандати), "Сучасна" (Nowoczesna, 7,1%, 22 мандати). На межі зараз Польська народна партія (5,2%, 18 мандатів).

Варто зазначити, що блок "Об'єднані ліві сили" хоч і набрав більше - 6,6%, - до Сейму не потрапляє, тому що для блоків прохідний бар'єр не 5%, а 8%.

Сейм - нижня палата парламенту Польщі - законодавча влада держави. Сучасний Сейм створили 1989 року, після падіння комуністичного режиму. Вибори в Сейм проходять за пропорційною системою, тобто мандати розподіляють між списками кандидатів пропорційно до голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram