ГоловнаСвіт

Меркель пообіцяла Туреччині вступ до ЄС в обмін на угоду щодо біженців

Німеччина хоче, щоб Туреччина запустила угоду про реадмісію

Меркель пообіцяла Туреччині вступ до ЄС в обмін на угоду щодо біженців
Фото: EPA/UPG

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла сприяти прискоренню переговорного процесу щодо вступу Туреччини до ЄС і висловила готовність сприяти введенню "прискореного процесу видачі віз" для турків.

Про це Меркель заявила в неділю, 18 жовтня, за підсумками зустрічі з турецьким прем'єр-міністром Ахметом Давутоглу і президентом Реджепом Таїпом Ердоганом у Стамбулі.

В обмін на це Меркель очікує від Анкари якнайшвидшого надання чинності угоді про реадмісію, яка передбачає повернення до Туреччини мігрантів, які нелегально прибули звідти в ЄС. Канцлер підкреслила необхідність тіснішої співпраці Німеччини і Туреччини з проблеми біженців. "Туреччина хоче додаткових коштів, і це я розумію ", - сказала Меркель, пообіцявши, що Берлін зробить свій внесок.

Ахмет Давутоглу заявив про готовність співпрацювати з Берліном з питання мігрантів, підкресливши при цьому важливість вирішення конфлікту в Сирії. Турецький прем'єр висловив сподівання, що безвізовий режим для Туреччини й угода про реадмісію набудуть чинності одночасно з липня 2016 року. ЄС і Туреччина ведуть переговори щодо полегшення візового режиму з кінця 2013 року.

Президент Туреччини, у свою чергу, заявив 18 жовтня, що Анкара закликала німецького канцлера Ангелу Меркель, а також владу Франції, Великобританії та Іспанії сприяти прискоренню переговорів щодо вступу країни в ЄС, повідомляє Reuters. Ердоган також зазначив, що на переговорах із Меркель йшлося про необхідність "спільної боротьби з терористичними організаціями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram