ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила Росію в повторному порушенні повітряного простору

Туреччина звинуватила Росію в повторному порушенні повітряного простору
Фото: segodnya.ua

Російські бойові літаки порушили повітряний простір Туреччини і в суботу, 3 жовтня, і в неділю, 4 жовтня.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяви турецького МЗС.

У міністерстві стверджують, що наступного дня після першого порушення авіапростору російський літак знову опинився над територією Туреччини, проте подробиць інциденту не вказують.

За даними видання Haberturk, російського посла вдруге викликали в МЗС для пояснень з приводу повторного інциденту.

Літак російських ВПС у турецькому авіапростірі вперше з'явився 3 жовтня - тоді ж за тривогою підняли два винищувачі F-16. Турецьке МЗС передало Москві ноту протесту, а російська сторона повідомила, що літак порушив повітряний простір помилково, і запевнила, що такого більше не повториться. Туреччина є членом НАТО, і різкі заяви вже прозвучали від голови Альянсу та представників США.

Появу російського літака в небі над Туреччиною в Міноборони пояснили близькістю авіабази "Хмеймім" у Сирії до турецького кордону. "За певних кліматичних умовах заходження на аеродром здійснюється з півночі", - заявив представник відомства Ігор Конашенков.

У Сирії російські військові літаки беруть участь в операції підтримки сил президента Башара Асада. Як основного супротивника називали терористичне угруповання "Ісламська держава", проте міжнародна коаліція на чолі зі США, а також правозахисники та сирійські повстанці стверджують, що російські літаки також завдають ударів по позиціях сил помірної сирійської опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram