ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила Росію в порушенні повітряного простору

Глава МЗС Туреччини обговорив злочинні дії Росії з Лавровим

Туреччина звинуватила Росію в порушенні повітряного простору
Фото: segodnya.ua

Російський військовий літак порушив повітряний простір Туреччини.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті МЗС Туреччини.

За даними відомства, літак російських ВПС помітили у повітряному просторі Туреччини поблизу сирійського кордону. Це сталося 3 жовтня о 12:08 в районі Яйладиги провінції Хатай. Для перехоплення літаків Туреччина підняла два винищувачі F-16S, які проводили патрулювання. Після цього російський літак покинув повітряний простір і попрямував убік Сирії.

У МЗС Туреччини заявили, що Росія несе відповідальність за інцидент. Для з'ясування обставин, а також для вираження протесту у відомство викликали російського посла. За даними агентства Рейтер, міністр закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу обговорив інцидент з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, а також з партнерами по НАТО.

Російська військова операція в Сирії почалася 30 вересня. Через кілька днів у міноборони повідомили, що дії авіації розширилися і літаки завдали ударів на півночі Сирії в провінції Алеппо, поблизу кордону з Туреччиною. До цього бомбардувань російських ВПС зазнавали провінції Ідліб, Ракка, Хомс і Хама. При цьому, за даними правозахисників і сирійської опозиції, жертвами ударів з повітря стали мирні жителі Сирії і противники Башара Асада.

2 жовтня МЗС Туреччини опублікувало заяву семи країн - Туреччини, Франції, Німеччини, Катару, Саудівської Аравії, Великобританії і США. Країни зверталися до Росії з вимогою не завдавати ударів по сирійській опозиції.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявляв, що має намір обговорити з Володимиром Путіним дії Росії в Сирії. Він стверджував, що має інформацію про удари російських літаків по об'єктах сирійської опозиції. Ердоган має намір попросити Путіна переоцінити дії Росії.

Напередодні прес-секретар президента Дмитро Пєсков сказав, що дії російської авіації в Сирії "абсолютно транспарентні", а інформація про те, що авіаудари завдавалися не по цілях "Ісламської держави", нібито з'явилася ще до зльоту літаків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram