ГоловнаСвіт

Меркель вимагає включити Німеччину, Японію, Індію та Бразилію до Ради Безпеки ООН

Повоєнний розподіл сил давно втратив актуальність.

Меркель вимагає включити Німеччину, Японію, Індію та Бразилію до Ради Безпеки ООН
Фото: dyvys.in

Настав час реформувати Раду Безпеки ООН, щоб вона відображала поточний розподіл влади у всьому світі, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Нам потрібні нові методи розв'язання проблем. Для цього потрібно реформувати Раду Безпеки, реформувати так, щоб вона краще відображала реальний розподіл влади в світі", - сказала Меркель у суботу на зустрічі з лідерами Бразилії, Індії та Японії, передає "Рейтер".

"Зараз не тільки тільки наші чотири країни, а й багато інших не згодні зі структурою та методами роботи Ради Безпеки. Ми хочемо, щоб з нами до Ради увійшли й інші, щоб у Раді Безпеки був сучасний працюючий склад, який підходить для 21 століття", - сказала вона.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який покладено головну відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки. До складу Ради входять 15 держав-членів - 5 постійних (Великобританія, Китай, Франція, Росія і США - ключові союзники часів Другої світової війни) і 10 непостійних, які обираються Генеральною Асамблеєю ООН на дворічний термін по 5 щороку. Постійні члени Ради Безпеки ООН мають право вето.

Великобританія, Франція і із застереженнями США підтримують реформу Ради Безпеки. Китай і меншою мірою Росія - принципові противники ідеї.

Україна на Генасамблеї ООН має намір запропонувати реформу Ради Безпеки ООН, яка обмежить право вето у разі голосування щодо масштабних злочинів проти людства, геноциду і військових злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram