ГоловнаСвіт

Франція вперше завдала авіаударів по ІД у Сирії (оновлено)

Французькі ВПС раніше застосовували на території Іраку.

Франція вперше завдала авіаударів по ІД у Сирії (оновлено)

Французькі військово-повітряні сили вперше завдали авіаударів по позиціях "Ісламської держави" в Сирії, повідомила прес-служба президента Франції.

Об'єкти бомбардувань було визначено під час розвідувальних операцій, які французькі ВПС проводять упродовж останніх двох тижнів.

Згодом французький президент Франсуа Олланд повідомив, що шість літаків ВПС Франції (зокрема п'ять літаків "Рафаль") знищили в Сирії табір для підготовки бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава". Удар завдано по території провінції Дейр-ез-Зор, на сході Сирії.

Зі свого боку прем'єр-міністр Франції Манюель Вальс назвав авіаудари французьких ВПС у Сирії "необхідною самообороною".

Представник російського МЗС Марія Захарова у відповідь назвала французів "витівниками".

"Хотілося б докладно дізнатися про концепцію самооборони у вигляді авіаударів по державі, яка ні на кого не нападає, без її на те згоди, а також про відповідність міжнародному праву. Які витівники: референдум у Криму - це анексія, а авіаудари без санкції РБ і згоди уряду - це самооборона", - сказала вона.

Захарова запитала, на якій підставі ведуть військові дії "на території суверенної держави, оминаючи законний уряд", і назвала події "знищенням (законного уряду) на очах у приголомшеної світової громадськості".

Втім, Франція має формальні підстави для початку бомбардувань, які можна знайти у статті 51 статуту ООН, що передбачає індивідуальну самооборону. Йдеться про удари по позиціях угруповання "Ісламська держава", яка здійснила 2015 року серію терактів у Франції.

Рік тому Франція стала ініціатором створення міжнародної коаліції боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава". З осені 2014 року Франція почала завдавати авіаударів по території Іраку.

Раніше цього місяця Великобританія застосувала в Сирії БПЛА, проте британські пілотовані літальні апарати ще не входили в сирійський повітряний простір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram