ГоловнаСвіт

Міжнародне право не може застосовуватися вибірково, - Папа Римський

Часткове застосування Статуту ООН може нашкодити, вважає понтифік.

Міжнародне право не може застосовуватися вибірково, - Папа Римський
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Новітня історія ООН демонструє неефективність механізмів примусу до дотримання міжнародних норм і правил.

Про це у своєму зверненні до Генеральної Асамблеї ООН сказав Папа Римський Франциск, повідомляє Укрінформ.

«Досвід 70 років із часу заснування ООН, особливо перших 15 років третього тисячоліття, показав одночасно ефективність повного застосування міжнародних норм і неефективність недостатнього», - сказав Папа Франциск.

За його словами, повне і неухильне застосування Статуту ООН призводить до позитивних наслідків, тоді як часткове може нашкодити.

«Коли Статут ООН застосовується прозоро, щиро і без прихованих мотивів, як обов'язкова умова правосуддя, а не засіб маскування негожих намірів, то дозволяє досягнути мирних результатів. Коли ж норми розглядають як інструмент, який можна застосовувати за потреби й уникати, коли це не відповідає інтересам, відмикається справжня скриня Пандори і вивільняються неконтрольовані сили, які дуже шкодять беззахисному населенню, культурі та природному середовищу», - зазначив понтифік.

Як відомо, через зловживання Російською Федерацією правом вето на Радбезі ООН світова спільнота почала обговорювати способи оминути це обмеження. Також Росію неодноразово звинувачували у вибірковому застосуванні норм міжнародного права й односторонньому їхньому трактуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram