ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більш ніж 30% росіян вважають вибори в Росії нечесними, - опитування

Третина росіян ходять на вибори, "бо так прийнято", а 57% громадян РФ практично нічого не знають про тих, за кого голосують.

Більш ніж 30% росіян вважають вибори в Росії нечесними, - опитування
Архив
Фото: EPA/UPG

Майже третина громадян Росії (32%) вважають вибори в країні нечесними.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром".

Стільки само опитаних вважають, що вибори чесні. Решта не змогли відповісти. У "Левада-центрі" вважають, що останні виборами не цікавляться.

Крім того, респонденти відповіли на питання про те, чому багато хто вважає, що вибори не впливають на життя звичайних людей: 43% опитаних сказали, "тому що ті, кого обирають, швидко забувають про свої обіцянки виборцям і зайняті лише особистими інтересами, а громадяни не мають засобів контролю за діяльністю людей, яких вони обирають". 22% росіян вважають, що "на виборах перемагають тільки ті, кого схвалила влада, у кому вона зацікавлена". 21% опитаних вважає, що "громадяни погано поінформовані про результати діяльності депутатів і голів адміністрацій, яких вони обирають, про те, що ті роблять для людей". 19% відповіли на це питання так: "Тому що це не вибори, а інсценування, спектакль, їх результати зі самого початку визначені владою". Ще 12% не змогли відповісти, а 1% потрапив у категорію "інші відповіді".

При цьому 33% опитаних вважають, що люди ходять на вибори, тому що так прийнято, 31% вважає, що для того, щоб підтримати партію або кандидата партії, за яку вони зазвичай голосують. 17% росіян голосують, щоб підтримати кандидата чи партію з найцікавішою і продуманою програмою роботи, які можуть зробити багато корисного для жителів міста, району, регіону. Ще 10% респондентів заявили, що люди ходять на вибори, щоб уникнути неприємностей з місцевою адміністрацією, 8% не змогли відповісти і 1% дав іншу відповідь.

Крім того, на питання "чи знаєте ви що-небудь про конкретну роботу депутатів і голів адміністрацій у вашому місті, районі, регіоні", 57% опитаних заявили, що практично нічого не знають про їхню діяльність, 27% сказали, що знайомі з їхньою діяльністю певним чином, 3% - що знайомі з нею дуже добре, і ще 14% сказали, що не цікавляться їхньою діяльністю.

Відповідаючи на запитання про те, чи задоволені вони роботою депутатів, 42% і 18% опитаних заявили, що "скоріше ні" і "виразно ні" відповідно, 1% - "так", 18% - "скоріше так", ще 21% важко відповісти.

Опитування провели за підсумками єдиного дня голосування 13 вересня.

У вересні 2014 року тих, хто вважає, що вибори пройшли чесно, було 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram