ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Хакери розповіли про плани топ-менеджерів російських держкомпаній створити в РФ "окремий інтернет"

Проект "російського інтернету" планують подати керівництву країни в рамках імпортозаміщення.

Хакери розповіли про плани топ-менеджерів російських держкомпаній створити в РФ "окремий інтернет"
Фото: digit.ru

Група хакерів "Шалтай-Болтай" ("Анонимный интернационал") стверджує, що опублікувала листування топ-менеджерів російських держкомпаній, у якому обговорюється проект "окремого інтернету" для Росії.

Відповідна публікація розміщена в блозі "Шалтай-Болтай".

За словами хакерів, з листування випливає, що топ-менеджери держкомпаній спільно з групою "якихось генералів" із партії "Оплот России" обговорюють створення в Росії "окремого інтернету". Його збираються назвати "Отечественная информационная платформа". Проект планують подати керівництву країни в рамках імпортозаміщення.

Хакери розповіли, що в листуванні фігурують начальник управління кластерного аналізу та просторового розвитку Внешэкономбанку Сергій Ганзя, колишній віце-президент з регіональних продажів "Башнефти" Дмитро Панюков, директор з інформаційних технологій "Русгидро" Гаральд Бандурін, колишній працівник АФК Система Андрій Чесноков, заступник директора Інституту демографії, міграції та регіонального розвитку Олексій Танаєв, розробник "Русгидро" Андрій Блінов, головний аналітик автономної некомерційної організації "Центр содействия модернизации и технологическому развитию экономики "Модернизация" Едуард Пройдаков.

В опублікованій довідці сказано, що платформа повинна "мати перспективи світової експансії".

"Це має бути принципово нове, абсолютно своє рішення. Варіанти оптимізації, налаштування західних систем, написання своїх продуктів на чужих платформах, в альянсах із зарубіжними партнерами, не можуть гарантувати якісної зміни ситуації - завжди зберігається ризик неявної чи прямої залежності", - йдеться в опублікованій хакерами довідці (орфографія і пунктуація збережені).

Національну інформаційну платформу заплановано створити "в інтересах громадян Російської Федерації, російської державності, розвитку економіки, ключових підприємств і об'єктів інфраструктури".

"На сформованому "полі" інтернету та інформаційних технологій фактично неможливо конкурувати із західними корпораціями. Нам потрібно пропонувати свої національні стандарти ІТ і домагатися їхнього визнання на міжнародному рівні", - йдеться в довідці.

У листуванні стверджується, що західні спецслужби, у разі ескалації конфлікту, можуть "паралізувати або захопити пряме управління елементами інфраструктури, зокрема зв'язку та комунікації", оскільки "все це" працює на західних платформах.

У квітні Мінекономрозвитку затвердило план імпортозаміщення програмного забезпечення. Згідно з документом, до 2025 року частка імпорту антивірусного ПЗ, систем управління базами даних та інших елементів не повинна перевищувати 50%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram