ГоловнаСвіт

BBC виграла справу проти Russia Today про фейкові сюжеті

Російські пропагандисти звинуватили ВВС у фальсифікації сюжету про війну в Сирії

BBC виграла справу проти Russia Today про фейкові сюжеті
Фото: bbc.com

Британська корпорація ВВС виграла справу проти російського телеканалу Russia Today (RT) за звинуваченням в інсценуванні сюжету одного з репортажів із Сирії.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

RT заявив, що Бі-бі-сі нібито інсценувала атаку із застосуванням хімічної зброї і "за допомогою цифрових технологій" змінила слова, сказані одним зі співрозмовників. Передача Truthseeker, яка вийшла в ефір у березні 2014 року, починалася кадрами, на яких було видно поранених люди, які лежать на підлозі в приміщенні, під слова ведучого: "Британську мовну корпорацію звинувачено в інсценуванні хімічної атаки". Далі в програмі звучать звинувачення, що BBC змінила інтерв'ю з лікарем, помінявши слово "напалм" на фразу "хімічна зброя".

Бі-бі-сі звернулася зі скаргою до британського медіа-регулятора Ofcom, який виніс рішення, що елементи програми "фактично вводили в оману". Регулятор також зазначив, що Бі-бі-сі стала предметом несправедливого ставлення з боку програми, оскільки не отримала можливості відповісти на звинувачення до виходу програми в ефір.

Крім того, Ofcom зазначив, що в іншому випуску програми Truthseeker "серйозно порушено" принципи мовлення. Цей випуск називався "Геноцид на сході України". У ньому стверджувалося, що влада України "навмисне обстрілює цивільне населення на сході країни, вбиває та катує журналістів, чинить інші діяння, включно із розпинанням немовлят". Збройні Сили України було звинувачено в "етнічних чистках", їх порівнювали з нацистами під час Другої світової війни. Єдиною відповіддю на звинувачення, висловлені в програмі, був титр "Київ стверджує, що не здійснює геноциду, і заперечує повідомлення про жертви", який демонстрували на екрані протягом шести секунд.

"Глядачі очікували від програми розгляду непростих глобальних подій з російського погляду, але вона порушила правило, покликане забезпечити неупередженість у висвітленні суперечливих політичних тем", - зазначив Ofcom. Регулятор також повідомив, що компанія TV-Novosti закрила програму Truthseeker і видалила всі її випуски зі свого веб-сайту через скарги.

У відповідь на висновок Ofcom про те, що RT у чотирьох випадках порушив вказані принципи, головний редактор RT Маргарита Сімоньян заявила, що "шокована і розчарована рішенням британського регулятора".

Нагадаємо, раніше британський журналіст Александр Лоренс розкрив мережу прокремлівських сайтів, частину з яких замасковано під українські.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram