ГоловнаСвіт

У Гельсінкі протестують понад 30 тис. осіб, не задоволених економічною політикою уряду

За оцінками ЗМІ, акція може стати наймасштабнішою з 1917 року.

У Гельсінкі протестують понад 30 тис. осіб, не задоволених економічною політикою уряду
Хельсинки, Финляндия
Фото: EPA/UPG

У центрі столиці Фінляндії Гельсінкі в п'ятницю проходить демонстрація, на яку зібралися громадяни, не задоволені економічною політикою уряду.

Як повідомляє видання YLE з посиланням на місцеву поліцію, до акції вже приєдналися близько 30 тис. осіб, які прибули з різних частин країни, і число демонстрантів продовжує зростати.

Акцію протесту організували профспілкові організації, не задоволені заходами, які фінська влада запропонувала запровадити для економії бюджету: знизити доплату за роботу у вихідні та за вечірні зміни, а також скоротити терміни відпусток. Плани уряду спричинили протести серед населення і невдоволення профспілок, лідери яких заявили, що введені заходи погіршать умови праці у Фінляндії.

Виступаючи зі сцени, організатори акції заявили, що демонстрація спрямована проти "односторонніх рішень уряду", які підтримують роботодавців і утискають права працівників, проти урізання доплати за понаднормову роботу і роботу у вихідні, зменшення фінансування лікарняних і проти інших скорочень. Зокрема голова християнських демократів Сарі Ессайя заявила, що стурбована долею жінок, багатьом з яких, за її словами, доводиться перепрацьовувати і виходити на службу у вихідні.

На мітингу виступили і члени уряду, які спробували пояснити правомірність заходів, які запроваджують. Проте демонстранти зустріли представників влади несхвальними вигуками і свистом, а їхні промови заглушали криками. Водночас лідерів трьох владних партій на демонстрації не помітили.

Через мітинг громадський транспорт у столиці не працює, а вулиці заповнені людьми й автомобілями. До страйку також приєдналися залізничники і співробітники аеропортів. Фінська авіакомпанія Finnair скасувала 16 внутрішніх рейсів, повідомляє ВВС. Тим часом пороми, зокрема до Швеції й Естонії, працюють за графіком.

Свою солідарність з мітингувальниками в Гельсінкі висловили жителі інших частин країни, які вийшли на мітинги у своїх населених пунктах. За оцінками ЗМІ, акція може стати наймасштабнішою майже за 100 років - такого розмаху протестний рух сягав лише 1917 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram