ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ЄСПЛ виніс першу ухвалу щодо фігурантів "болотної справи"

Європейський суд зобов'язав владу РФ виплатити колишнім "в'язням Болотної" грошові компенсації

ЄСПЛ виніс першу ухвалу щодо фігурантів "болотної справи"
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив скаргу фігурантів "болотної справи" і зобов'язав російську владу виплатити компенсації Леоніду Ковязіну, Артему Савелову та Іллі Гущину.

Відповідне рішення суду опубліковано на офіційному сайті ЄСПЛ.

Суд зобов'язав виплатити Савелову €3 тис. компенсації. Ковязін і Гущин мають, за рішенням ЄСПЛ, отримати по €2 тис.

ЄСПЛ визнав, що стосовно Савелова влада РФ порушила частину 4 статті 5 європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Згідно з цією статтею, кожен, кого позбавляють свободи внаслідок арешту або затримання, має право на невідкладний розгляд судом правомірності взяття під варту. Якщо рішення визнають незаконним, то його мусять звільнити.

Щодо Ковязіна і Гущина, постановив європейський суд, російська влада порушила частину 3 статті 5 конвенції, яка гарантує судовий розгляд у розумний термін або звільнення до суду.

У серпні 2014 року Замоскворецький суд Москви засудив Гущина до 2,5 років позбавлення волі. Його визнали винним у заворушеннях і застосуванні насильства до співробітників поліції. У липні 2014 року він частково визнав свою провину, сказавши, що визнає її за ч. 1 ст. 318 КК РФ (застосування насильства до представника влади).

Савелова засудили на два роки і сім місяців, його термін офіційно закінчувався 10 січня 2015 року. Однак керівництво колонії вирішило відпустити його до настання Нового року, оскільки він не здійснював будь-яких порушень за час перебування в колонії.

Ковязіна наприкінці 2013 року відпустили за амністією з СІЗО. Слідство щодо нього тривало понад рік.

6 травня 2012 року на Болотній площі Москви відбулася узгоджена акція опозиції, яка в підсумку переросла у сутички демонстрантів з поліцейськими. На акції затримали понад 400 осіб, того ж дня порушили кримінальну справу за статтями про заклики до масових заворушень і про застосування насильства до представників влади. У січні 2013 року цю справу об'єднали зі справою про підготовку до організації масових заворушень у Росії. Сьогодні фігурантами справи стали понад 30 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram