ГоловнаСвіт

ЄС назвав число мігрантів, які прибули у країни блоку від початку року

В Угорщині набув чинності новий антиімміграційний закон

ЄС назвав число мігрантів, які прибули у країни блоку від початку року
Беженцы в Мюнхене, Германия (Архив)
Фото: EPA/UPG

Агентство Євросоюзу з безпеки зовнішніх кордонів (Frontex) повідомило, що від початку року кордони ЄС перетнули понад 500 тис. мігрантів.

Про це повідомляється на сайті Frontex.

Тільки у серпні зареєстровано 156 тис. біженців (за весь минулий рік це число становить 280 тис.). Єврочиновники зазначають, що точну кількість приїжджих встановити складно, оскільки багато людей проходили реєстрацію двічі: спершу у Греції, а потім в Угорщині.

Тим часом, як повідомляє euronews, в Угорщині з опівночі набув чинності пакет поправок, ухвалених парламентом 4 вересня. Вони посилюють законодавство про міграцію і захист кордону. Нововведення передбачають участь армії в охороні державних рубежів і прискорену процедуру розгляду запитів про надання політичного притулку. Тепер усі запити розглядатимуться на кордоні з Сербією. На час вивчення питання мігрантів відвезуть у тимчасові центри, де вони чекатимуть вирішення своєї долі. Тих, хто спробує перетнути кордон незаконно, чекає кримінальне переслідування.

Критики нового законодавства стверджують, що воно суперечить основним законам ЄС та Конвенції ООН про статус біженців, якщо кримінального переслідування зазнаватимуть прохачі політичного притулку. При цьому раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що більшість мігрантів не є біженцями, а лише шукають кращі умови для життя.

На цей момент на сербсько-угорському кордоні спостерігаються величезні черги: влада Угорщини відкрила лише два транзитні пункти для розгляду прохань про надання притулку, сама процедура займає кілька годин. Пункти відкриті з 6:00 до 22:00 за місцевим часом. Ті, кому відмовлено у притулку, повинні негайно повернутися в Сербію, яка вже заявила, що не має наміру приймати мігрантів у себе.

Сотні біженців з криками "Відкрийте кордони!" намагаються зламати загородження. У двох прикордонних округах Угорщини оголошено режим надзвичайного стану, там знаходяться підрозділи армії і бронетехніка. Протягом останніх двох днів у зв'язку з неконтрольованим напливом біженців Німеччина, Чехія і Словаччина ввели контроль на кордонах з Австрією, а Словаччина та Австрія взяли під охорону кордон з Угорщиною.

Через нестабільну ситуацію у країнах Північної Африки та Близького Сходу у європейські держави прибуває все більше число мігрантів. За планом Єврокомісії, біженців слід розподілити по країнах ЄС пропорційно до населення, економіки, рівня життя у державах. Так, Франція мусить розмістити 14,7% біженців, Німеччина - 18,42%. Загалом держави Євросоюзу домовилися прийняти у себе 32 тис. мігрантів протягом двох років. Однак Німеччина, найпопулярніша у мігрантів країна ЄС, очікує до кінця року отримати 800 тис. заявок на надання статусу біженця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram