ГоловнаСвіт

Син засновника "Талібану" спростував інформацію про насильницьку смерть батька

Командири талібів стурбовані зв'язками нового лідера руху з пакистанською владою

Син засновника "Талібану" спростував інформацію про насильницьку смерть батька
Мулла Мохаммад Омар
Фото: tsn.ua

Засновник і колишній лідер ісламістського руху "Талібан" мулла Мохаммад Омар помер від природних причин.

Про це заявив його старший син Мулла Мохаммад Якуб (Mullah Mohammad Yaqoob), який також закликав талібів до єдності, інформує агентство Рейтер.

"Хочу запевнити вас, що він помер природною смертю. Він якийсь час хворів, але його стан погіршувався. Ми відправили запити лікарям і, здається, він страждав від гепатиту С. Він залишався в Афганістані навіть після очолюваного США вторгнення в Афганістан. Він помер там і був похований там", - заявив Якуб.

"Талібан" у липні підтвердив, що мулла Мохаммад Омар помер більш ніж два роки тому, тим самим підтвердивши інформацію афганської розвідки, що раніше просочилася у ЗМІ. Вже на наступний день після цього афганські таліби обрали нового лідера, ним став мулла Ахтар Мохаммад Мансур - колишній міністр авіації Афганістану, який користується популярністю серед польових командирів, на той момент очолював політичний комітет "Талібану".

Однак багато командирів, а також родина Омара виступили проти цього призначення. Дехто порушував питання про те, чому Мансур приховував інформацію про смерть Омара більш ніж два роки. Крім того, Якуб відкинув інформацію про те, що Омар сам призначив Мансура своїм наступником: "Він нікого не призначав своїм наступником".

Як зазначає агентство, Мансур підтримує дружні стосунки з владою Пакистану, яких нерідко звинувачують у підтримці афганських бойовиків. Але бажання Мансура вести переговори з афганським урядом за посередництва Афганістану непокоїть деяких командирів "Талібану", стурбованих тим, що він занадто близький із пакистанською розвідкою. Так, за словами Якуба, афганські бойовики бояться, що Пакистан хоче маніпулювати їхнім рухом для досягнення своїх власних цілей.

"Наш ворог - це афганський уряд, який підтримують США, - сказав він. - Деякі ісламські країни також підтримують наших ворогів", - заявив син покійного засновника "Талібану".

Тим часом, деякі близькі до "Талібану" групи вже присягнулися на вірність "Ісламській державі", яка контролює значні території Сирії та Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram