ГоловнаСвіт

Кемерон, Меркель і Олланд закликали Іран визнати Ізраїль

Лідери Британії, Франції та ФРН впевнені в правильності укладення ядерної угоди з Тегераном.

Кемерон, Меркель і Олланд закликали Іран визнати Ізраїль
Кэмерон, Олланд, Меркель
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд закликали владу Ірану визнати існування Ізраїлю.

Про це йдеться у спільній статті лідерів трьох країн, опублікованій у The Washington Post і приуроченій голосуванню в Конгресі США про ядерну угоду з Тегераном.

"Ми в недвозначних висловах засуджуємо невизнання Іраном Ізраїлю і вважаємо неприйнятним висловлювання лідерів Ірану про Ізраїль", - йдеться у статті. Як зазначили Олланд, Кемерон і Меркель, "ядерна угода з Тегераном не була б укладена, якби вони не вважали, що угода усуває загрозу безпеці регіону і режиму нерозповсюдження загалом", - додали вони.

Меркель, Олланд і Кемерон також зазначили, що угода з Ісламською республікою закриває Тегерану шлях до ядерної зброї, і висловили впевненість, що вона розрахована на тривалий термін.

Дипломатичні відносини між Тегераном і Тель-Авівом розірвано після Ісламської революції 1979 року в Ірані. Влада Ірану не визнає існування єврейської держави і регулярно виступає з різкими висловлюваннями на її адресу. Зокрема 11 вересня 2015 року верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Ізраїль не переживе наступну чверть століття.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран 14 липня 2015 року уклали угоду про ядерну програму Тегерана, до якого йшли більш ніж 10 років. Очікують, що домовленість в атомній сфері і скасування санкцій може поліпшити відносини між Іраном і Заходом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram