ГоловнаСвіт

На Кубі напередодні візиту Папи Римського затримали 50 родичок політв'язнів

У серпні кубинські силовики затримали 768 осіб за різні прояви політичного активізму

На Кубі напередодні візиту Папи Римського затримали 50 родичок політв'язнів

На Кубі поліція затримала 50 осіб на демонстрації католицького руху "Дами в білому" в Гавані за тиждень до візиту на острів Папи Римського Франциска.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Дами в білому" - дружини і родички затриманих кубинських дисидентів - влаштовують регулярні безмовні демонстрації, кінцевою точкою яких стає недільна меса в церкві. Вони критикують Римську католицьку церкву і кубинського кардинала Хайме Ортегу з приводу нерішучості в тиску на владу країни з питання про звільнення політичних в'язнів.

За словами лідера руху Берти Солер, жінки планують взяти участь у заходах з приводу візиту Франциска 19-22 вересня. "Я збираюся обговорити з Папою необхідність припинення поліцейського насильства щодо тих, хто користується правом виходити на акції протесту", - заявила вона.

Кубинська влада називає "Дам в білому" провокаторами на фінансуванні з США. На акцію напередодні прийшли близько 40 жінок, проте шлях їм перегородили понад 200 лоялістів і поліцейських, після чого почалися затримання. Загалом у серпні кубинські силовики затримали 768 осіб за різні прояви політичного активізму.

Американський прапор піднято над посольством США на Кубі

США і Куба оголосили про початок курсу на нормалізацію відносин у грудні 2014 року. Однак, незважаючи на відновлення дипломатичних зв'язків, обом країнам ще треба вирішити багато складних питань. Так, Вашингтон наполягає на поліпшенні ситуації з правами людини на Кубі. Гавана, у свою чергу, вимагає відшкодування збитків, яких, на її думку, зазнав кубинський народ за час економічного ембарго, а також вважає за необхідне повернення американцями території військової бази в Гуантанамо. Відносини між США і Кубою перервалися у 1961 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram