ГоловнаСвіт

Кваснєвський виступив за децентралізацію України

Екс-президент Польщі порадив Україні розробляти власну систему децентралізації.

Кваснєвський виступив за децентралізацію України
Квасьневский
Фото: yes-ukraine.org

Україні потрібна децентралізація не тільки через її демократичні амбіції, а й через масштаби країни.

Про це заявив екс-президент Польщі Александр Кваснєвський на форумі YES.

"Якщо ви хочете бути демократичною державою - потрібно провести децентралізацію. Якщо ви хочете ефективно управляти країною - потрібно провести децентралізацію. Децентралізації - так. Дуже добре, що вона почалася, треба доводити це до логічного кінця. Децентралізація - це громадянське суспільство, яке в Україні розвинене набагато більше, ніж у Росії чи Білорусі", - сказав Кваснєвський.

За словами екс-президента, особливості, передбачені проектом Конституції для Донецької та Луганської областей, малоприємні для частини українців, проте необхідні.

"Ми дуже добре знаємо, що децентралізація й особливий статус двох областей - це складова Мінських угод.

Радше це єдиний реалістичний шлях вирішення проблеми. Децентралізація несе ризик, що в майбутньому Київ не буде контролювати ці області. Але подивімося на середньотерміновий сценарій, коли Україна розвивається демократично, з хорошою економікою, з громадянським суспільством - тоді у виборців на Донбасі буде альтернатива: прийняти авторитарну модель, нав'язувану з Москви, чи цю демократичну модель", - сказав він.

Кваснєвський також порадив Україні підходити критично до використання і польської, і інших моделей децентралізації, оскільки вони розроблялися під специфічні умови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram