ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД самостійно виготовляють хімзброю, - ЗМІ

Джихадисти начиняють бойовими отруйними речовинами снаряди, які потім використовують у мортирах.

Бойовики ІД самостійно виготовляють хімзброю, - ЗМІ
Жертвы химоружия в Сирии (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" самостійно виготовляють хімічну зброю, в тому числі іприт.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на держслужбовця США.

За словами співрозмовника видання, було зафіксовано щонайменше чотири випадки застосування іприту "Ісламською державою" в Іраку і Сирії. Хімікат, за його словами, був у вигляді порошку.

"Вони використовують гірчичний газ (так називають іприт через схожий запах з гірчицею і цибулею - ред.), ми точно це знаємо", - розповів він.

Держслужбовець також сказав, що іпритом у порошковій формі начиняють снаряди, які потім використовують у мортирах. У бойовиків, на думку американця, вже є певний досвід у розробці хімзброї, однак не виключено й те, що запаси хімікатів могли знайти в Іраку.

У червні 2015 року телеканал CNN повідомляв, що бойовики "Ісламської держави" застосовують заряди з отруйними речовинами проти курдських збройних формувань і цивільного населення на півночі Іраку і Сирії. Курдські формування описували наслідки застосування отруйних речовин як "дезорієнтацію, втрату свідомості, біль нижче пояса, тимчасовий місцевий параліч". У деяких місцях у бійців було виявлено ураження фосфіном (PH3).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram