ГоловнаСвіт

У ПАР виявлено новий вид родича людини

На думку вчених, новий вид демонстрував модель поведінки, властиву homo sapiens, і у неандертальців

Вчені виявили у печерах у Південно-Африканській Республіці останки нового виду родича людини.

Про це повідомляє Times Live з посиланням на заяву професора університету Вітватерсранда (Йоганнесбург) Лі Бергера (Lee Berger).

Поховання з 1550 фрагментами кісток, що склали 15 скелетів, знайдено у так званій Колисці людства - системі печер за 40 кілометрів на захід від Йоганнесбурга у ПАР. При цьому, за словами вчених, у землі можуть залишатися інші скелети.

Найденные кости скелета Homo naledi
Фото: NATIONAL GEOGRAPHIC
Найденные кости скелета Homo naledi

Новий "родич" людини отримав назву Homo naledi (naledi - "зірка" мовою сесото). Варто підкреслити, що знайдені останки гомінідів віднесли до роду Homo, тобто роду, до якого належить Homo sapines (людина розумна). Вчені вважають, що ця знахідка може стати проривом, оскільки Homo naledi, імовірно, демонстрував модель поведінки, яка, як вважається сьогодні, властива лише homo sapiens і була властива неандертальцям.

Реконструкция головы Homo naledi
Фото: NATIONAL GEOGRAPHIC
Реконструкция головы Homo naledi

"У нас є високий гомінід, зріст 1,45-1,5 метра, який був дуже сухорлявим, мав потужні м'язи і мозок розміром приблизно з мій кулак", - заявив Бергер, виступаючи на прес-брифінгу неподалік від місця розкопок.

На думку вчених, не виключено, що Homo naledi використовував вогонь. До такого висновку вони дійшли на підставі того, що знайдені останки довелося б нести через абсолютно темні тунелі. Тому, швидше за все, вони використовували вогонь, щоб освітити свій шлях.

Бергер припускає, що "зоряні" люди демонстрували ритуальну поведінку і ховали в печерах своїх померлих родичів. При цьому він виключає, що кістки потрапили в печеру через діяльність хижаків. Він також сказав, що кістки не перемістила вода, вони не належать людям, які померли одночасно.

Антропологи уточнюють, що поки не знають, у який період жив Homo naledi, але припускають, що він міг бути одним із перших представників нашого роду, які мешкали в Африці 3 млн років тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram