ГоловнаСвіт

Влада Китаю планує ухвалити кодекс поведінки для чиновників

У КНР набирає обертів боротьба з корупцією

Влада Китаю планує ухвалити кодекс поведінки для чиновників
Фото: EPA/UPG

Комуністична партія Китаю (КПК) планує ввести кодекс поведінки для високопосадовців.

Про це пише The South China Morning Post.

Йдеться про правила щодо дотримання партійної дисципліни.

До такого рішення влада дійшла після того, як унаслідок корупційних скандалів своїх постів позбулися член ЦК Політбюро Чжоу Юнкан і радник колишнього голови КНР Ху Цзіньтао - Лін Цзіхуа. Планується, що кодекс поширюватиметься на дві тисячі представників влади на місцях, а також членів Політбюро ЦК КПК, Центральної комісії Комуністичної партії Китаю з перевірки дисципліни та інших відомств.

У 2012 році тодішній генеральний секретар ЦК КПК Сі Цзіньпін ввів вісім правил для партійних працівників. Зокрема, він рекомендував відмовитися від дорогих банкетів і порожніх промов. Під час відряджень заборонив чиновникам жити в дорогих готелях і номерах, перекривати вулиці у разі їхнього приїзду, а також закликав їх утримуватися від їзди з мигалками. За інформацією видання, за цей час за порушення правил покарали тисячі партійних працівників.

Ставши головою КНР у березні 2013 року товариш Сі оголосив боротьбу з корупцією одним із пріоритетів своєї політики. Він закликав боротися з хабарництвом, завдаючи ударів "і по тигру, і по мусі", тобто не шкодуючи ні дрібних, ні найбільш високопоставлених чиновників. За минулий відтоді час під слідством опинилися кілька політиків-важковаговиків, в тому числі член ЦК Політбюро Чжоу Юнкан. 11 червня його засудили до довічного ув'язнення. Суд визнав його винним у хабарництві, зловживанні службовим становищем і навмисному розголошенні держтаємниці. У минулому партійні керівники такого рівня вважалися недоторканними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram