ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Борису Нємцову посмертно присудили американську Премію свободи

Премію за Нємцова отримував його товариш Володимир Кара-Мурза.

У Вашингтоні відбулася церемонія вручення Премії свободи американського Міжнародного республіканського інституту, яку цього року посмертно присудили російському опозиціонеру Борису Нємцову.

Про це повідомляють у твіттері організації.

Премію за Нємцова отримував його товариш, заступник голови Партії народної свободи Володимир Кара-Мурза, яким її вручив сенатор Джон Маккейн.

У своєму виступі Кара-Мурза наголосив, що Нємцов завжди робив те, у що вірив, і був "білою вороною" в політиці. На його думку, Нємцов був "найкращим президентом, якого у Росії ніколи не було".

Нагороду Нємцову присудили "за життя, присвячене боротьбі за демократію, права людини і правосуддя в Росії за часів Володимира Путіна".

Лауреатами нагороди цього року також стали спікер Палати представників Конгресу США республіканець Джон Бейнер і суданський меценат Мо Ібрагім. Раніше премію отримували президент США Рональд Рейган, лідер бірманської опозиції Аун Сан Су Чжі і радянський дисидент Натан Щаранський.

Бориса Нємцова застрелили на Великому Москворецькому мосту в центрі столиці 27 лютого. Під вартою перебувають п'ять фігурантів справи: Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов, Хамзат Бахаєв. Один з підозрюваних Беслан Шаванов підірвав себе гранатою, коли його спробували затримати в Грозному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram