ГоловнаСвіт

Американська розвідка посилила спостереження за Арктикою

На Алясці заявили, що стурбовані посиленням російської присутності в Арктиці

Американська розвідка посилила спостереження за Арктикою
Арктика
Фото: rusk.ru

Американські розвідувальні служби посилили спостереження за Арктикою через активне освоєння регіону Росією і Китаєм.

Про це пише Los Angeles Times.

За останні 14 місяців більшість з 16 американських розвідувальних відомств найняло аналітиків для відстеження ситуації в Арктиці. Управління глави Національної розвідки недавно сформувало комітет, який збирає інформацію, отриману аналітиками.

У зборі інформації задіяні шпигунські супутники, датчики в океані, а також знову повернулася до роботи канадська станція стеження Елсмір, розташована за 800 кілометрів від Північного полюса. Крім того, збирати дані буде норвезький корабель радіоелектронної розвідки "Мар'ято", який з листопада 2015 року почне патрулювання в районі Баренцового моря.

Увага американської розвідки, в першу чергу, прикута до нарощування військової потужності Росії на Крайній Півночі, а також до перспектив освоєння ресурсів і відкриття нових морських шляхів через глобальне потепління. При цьому схожої активності спецслужб США в цьому регіоні не було з часів "холодної війни", зазначає Los Angeles Times.

США та Росія разом із Данією, Норвегією та Канадою претендують на арктичний шельф. 7 вересня телеканал CNN повідомив, що розвідувальний корабель ВМФ Росії наблизився в Чукотському морі до судна Nobel Discoverer, зафрахтованого компанією Royal Dutch Shell для нафторозвідки. Як зазначили у Пентагоні, інцидент стався у міжнародних водах, і "жодні оборонні кошти не залучалися як відповідні заходи".

Крім того, як повідомляє The Wall Street Journal, 4 вересня в Пентагоні заявили, що п'ять китайських військових кораблів вперше увійшли в територіальні води США біля берегів Аляски. При цьому у військовому відомстві зазначили, що китайські військові не порушили міжнародне право.

31 серпня під час візиту президента США Барака Обами на Аляску губернатор штату Білл Вокер заявив, що Пентагон закриває військові бази і виводить війська з Арктики в той час, коли Москва почала відновлювати свою присутність у цьому регіоні. "Вони (росіяни) відкрили десять баз і будують ще чотири, і всі вони в Арктиці, тож ми тут почуваємося трохи некомфортно через скорочення числа військових", - зазначив Вокер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram