ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Кемерон заявив про ліквідацію бойовиків ІД, які готували замах на Єлизавету II

Британія вперше використовувала зброю проти ісламістів у Сирії

Кемерон заявив про ліквідацію бойовиків ІД, які готували замах на Єлизавету II
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон на слуханнях у парламенті заявив про ліквідацію у Сирії двох бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), які планували замах на королеву Єлизавету II та інших членів монаршої сім'ї.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела у спецслужбах.

Уродженців Великобританії Рейяда Хана і Джунайду Хуссейна, за даними видання, вирішили ліквідувати після того, як спецслужби з'ясували, що вони збираються влаштувати вибух на пам'ятних заходах у Лондоні, присвячених 70-річчю перемоги над Японією. У церемонії у Вайтхолі, що відбулася 14 серпня, брали участь королева Єлизавета II, принц Чарльз та інші високопоставлені члени королівської родини.

Крім того, Хан, за відомостями видання, також планував теракт на День Перемоги в Європі, який відзначається у Великобританії 8 травня, і на День збройних сил, що святкується наприкінці червня.

За словами Кемерона, уродженець Кардіффа Хан загинув від удару британського безпілотника, що стало першим випадком застосування британськими військовими зброї у Сирії. 21-річний уродженець Бірмінгема Джунайда Хуссейн був убитий американським безпілотником.

Як зазначає The Telegraph, Хан, перш, ніж вступити до лав ІД, навчався в одному з британських вишів. Він став відомий завдяки тому, що розповідав у Twitter про страти людей. Хуссейна у 2012 році засудили за злам особистого облікового запису колишнього прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера. До Сирії він приїхав у 2013 році. Хуссейн був членом угруповання хакерів, що називає себе "Кіберхаліфат". Він був причетний до зламу низки французьких сайтів, сайту Центрального командування США, видань Newsweek та International Business Times.

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку та Леванту") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття низки екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало стосунки з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося до громадянської війни в Сирії. Влітку 2014 року угруповання захопило частину території Сирії та Іраку, після чого проголосило створення "халіфату" зі столицею в Мосулі. Для боротьби з бойовиками ІГ наразі задіяно збройні сили цілої низки держав, зокрема США, Ірану, Великобританії, Франції, Канади та інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram