ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Владивостоку сталініст осквернив пам'ятник Солженіцину

Любитель Сталіна назвав Солженіцина "зрадником, антирадянщиком і русофобом"

У Владивостоку сталініст осквернив пам'ятник Солженіцину
Памятник Солженицыну
Фото: Максим Шинкаренко

Житель Владивостока (Росія) осквернив пам'ятник російському письменнику і філософу Олександру Солженіцину, який відкрився 5 вересня на Корабельній набережній у Владивостоку.

Як інформує "Интерфакс", табличку з написом "Іуда" на скульптуру повісив місцевий житель, який домагався встановлення на цьому місці монумента на честь Сталіна.

"Рік тому ми з товаришами звернулися з проханням виділити місце під встановлення пам'ятника Сталіну у зв'язку з 70-річчям Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Адміністрація нам відповіла, що для встановлення цього пам'ятника в місті немає місця. При цьому місце для пам'ятника Солженіцину все ж знайшлося", - цитує агентство відеозвернення активіста, в якому той пояснює причини свого вчинку.

Чоловік також підкреслив, що вважає письменника "зрадником, антирадянщиком і русофобом".

Тим часом у прес-службі міської поліції заявили, що за фактом події проводиться перевірка.

"На самому пам'ятнику пошкоджень немає. Табличку з написом можна зняти. Буде перевірка, дільничні щойно виїхали на місце", - повідомили РИА "Восток-Медиа" у відділі інформації та громадських зв'язків Управління МВС Росії у Приморському краї.

Автором пам'ятника Солженіцину, встановленому у Владивостоці, є скульптор Петро Чагодаєв. Церемонію відкриття також відвідав син письменника Єрмолай Солженіцин.

Олександр Солженіцин, знаменитий письменник і громадський діяч, був одним із найактивніших і найпослідовніших критиків політичного ладу СРСР. За дисидентську діяльність у 1974 році він його звинуватили у зраді Батьківщині, позбавили радянського громадянства і вислали з СРСР. Повернутися в Росію він зміг лише у 1994 році. Під час Другої світової війни він служив командиром розвідувальної артилерійської батареї.

Солженіцин є лауреатом Нобелівської премії з літератури, присудженої йому у 1970 році "за моральну силу, з якою він сповідував непорушні традиції російської літератури". Письменник помер у Москві у 2008 році у віці 89 років. Похований на кладовищі Донського монастиря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram