ГоловнаСвіт

У Білорусі затримали оголошеного в розшук екс-кандидата в президенти

Білоруський опозиціонер заявив, що готувався до арешту і знав, що на Батьківщині йому світить в'язниця

У Білорусі затримали оголошеного в розшук екс-кандидата в президенти
Алесь Михалевич
Фото: www.svobodanews.ru

Екс-кандидата у президенти Білорусі, політемігранта Алеся Міхалевича затримали білоруські прикордонники і зняли з потяга Вільнюс-Мінськ під час перетину білорусько-литовського кордону.

Про це повідомляє видання "Белорусский партизан", якому вдалося поговорити з Міхалевичем вже після того, як його затримали на станції Гудогай.

Опозиціонер встиг розповісти виданню, чому він зважився повернутися додому і до цього готувався.

"Я щасливий, що опинився, нарешті, на Батьківщині", - заявив Міхалевич.

Політемігрант розповів, що з ним поводилися під час затримання спокійно, повідомили, що він перебуває у розшуку, і вивели з поїзда.

"Сиджу в теплі, чекаю, що буде далі", - сказав Міхалевич. Телефон у нього поки не забрали, хоча вже заборонили з ким-небудь розмовляти.

"Я хочу жити в Білорусі, жити на батьківщині. Я хочу бути зі своєю сім'єю. Я завжди говорив, що коли відпустять політв'язнів, коли відпустять Статкевича і Бєляцького, я відразу ж повернуся на батьківщину", - пояснив політемігрант, який кілька років прожив у Чехії після таємної втечі з Білорусі.

"Я знав, що мене заарештують. Я не сумніваюся, що мене відправлять до в'язниці. Я залишаюся останнім обвинуваченим у справі про масові заворушення у грудні 2010 року. Я знаю, що ніякої свободи в Білорусі немає, але кращого моменту для повернення додому у мене точно не буде", - сказав Міхалевич.

У в'язниці КДБ Міхалевич підписав угоду про співпрацю з КДБ, що дозволило йому вийти на свободу. Він втік з країни і розповів журналістам про свою хитрість і про те, що у в'язниці КДБ політв'язнів та колишніх кандидатів у президенти Білорусі катують. Пізніше так само вчинив і Володимир Кобець з команди іншого кандидата в президенти - Андрія Саннікова.

За словами Міхалевича, він не боїться кримінальної справи за обман КДБ: "Ніде у кримінальному кодексі немає статті про те, що якщо ти підписав документ про співпрацю зі спецслужбами, а потім публічно відмовився від цього, то ти несеш покарання. Немає кримінального покарання за відмову від співпраці КДБ. А в моєму випадку взагалі був фізичний примус до співпраці, були тортури".

Проте на запитання, чи не боїться він помсти обдурених і озлоблених чекістів, Міхалевич заявив, що готовий до всього: "Я готовий до всього. Я сюди приїхав сидіти у в'язниці".

Він розповів, що спеціально підготувався до арешту і зібрав велику сумку речей, як людина, яка колись уже відсиділа 2 місяці в ізоляторі КДБ.

"Я спокійний. Налаштований по-бойовому. І дуже щасливий, що повернувся на батьківщину", - заявив Алесь Міхалевич.

Увечері 7 вересня Алесь Міхалевич несподівано написав на своїй сторінці у "Фейсбуці", що повертається додому, після чого сів у Вільнюсі у потяг до Мінська. Вранці, близько 8:00 ранку його затримали білоруські прикордонники.

Алесь Міхалевич брав участь у президентських виборах 2010 року. 19 грудня після акції опозиції його затримали, він провів у слідчому ізоляторі КДБ близько двох місяців, звинувачувався у кримінальній справі "організація масових заворушень".

Після звільнення з СІЗО під підписку про невиїзд Міхалевич провів прес-конференцію на якій повідомив, що умовою його звільнення стала дана під тортурами згода на подальшу співпрацю зі спецслужбами. Через кілька днів він таємно покинув Білорусь і попросив політичного притулку в Чехії.

Сім'я політика, дружина і двоє дочок, залишалися в Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram