ГоловнаСвіт

Мін'юст США обмежив можливості відстеження мобільних телефонів

За деякими даними, технологію стеження за допомогою літаків використовують щонайменше 53 установи у 21 американському штаті.

Мін'юст США обмежив можливості відстеження мобільних телефонів
Cessna 525
Фото: wikipedia

Міністерство юстиції США ухвалило, що використання симуляторів стільникових ретрансляторів для відстеження мобільних телефонів прийнятне, лише якщо є відповідний ордер.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За оцінками Американського союзу цивільних свобод, таку технологію стеження використовують щонайменше 53 установи у 21 штаті, проте їхня кількість може бути значно вищою, оскільки багато тримають придбання ними пристроїв у таємниці.

Раніше повідомляли, що спеціальну апаратуру для стеження встановлюють на легкомоторні літаки Cessna, що імітують вежі стільникового зв'язку. Літаки здійснюють польоти з п'яти великих аеропортів, розташованих у різних частинах країни. Програму реалізує служба судових приставів Мін'юсту з 2007 року.

Апаратура, розроблена корпорацією Boeing, діє за принципом стільникових веж і дозволяє зібрати за один політ реєстраційну інформацію з десятків тисяч телефонів, установивши місцезнаходження їхніх власників з точністю до трьох метрів. Більш просунуті версії устаткування дозволяють дистанційно блокувати сигнал із телефону і копіювати з нього дані, включаючи смс-повідомлення і фотографії.

За допомогою програми судові пристави відстежують осіб, які перебувають під слідством, у тому числі вбивць і наркоторговців. Однак у відомства при цьому потрапляє інформація і про телефони тих людей, яких ні в чому не підозрюють.

2013 року колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден передав у ЗМІ інформацію про те, що Агентство національної безпеки США веде масштабне відстеження телефонних дзвінків і збирає інформацію про користувачів мережі. Влада Сполучених Штатів визнала факти прослуховування, однак заявила, що спецслужби діють на благо національної безпеки, а інформацію збирають лише про іноземців, які перебувають за межами країни. Тим часом, за твердженням Сноудена, стежили і за американцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram