ГоловнаСвіт

Арабська коаліція вирішила звільнити столицю Ємену від повстанців

У єменське місто Аден перекинули 130 бронемашин і близько 1000 військовослужбовців.

Арабська коаліція вирішила звільнити столицю Ємену від повстанців
Вооруженные повстацы-хуситы в Йемене
Фото: EPA/UPG

Арабська коаліція на чолі із Саудівською Аравією готується відбити столицю Ємену Сану в шиїтських повстанців-хуситів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Повстанці контролюють місто з вересня 2014 року.

Для здійснення своїх намірів війська коаліції стягують до Ємену нові сили. За даними агентства, в південне портове місто Аден з початку тижня було доставлено 130 бронемашин і перекинуто близько тисячі чоловік особового складу.

До країни прибули єменські солдати, яких тренували інструктори із Саудівської Аравії та з Об'єднаних Арабських Еміратів. Самі військові фахівці будуть координувати наступ. Плацдармом стане провінція Мариб - звідти заплановано виступ у бік столиці.

При цьому, як зазначає Рейтер, коаліція має намір зберегти Ємен єдиним, проте невдача під час штурму столиці може надалі спровокувати розкол країни. Ємен уже поділили на північну і південну частини до 1990 року. Шиїтські повстанці-хусити, не задоволені владою, захопили Сану у вересні 2014-го і розгорнули наступ на південь.

Після того як повстанці взяли Аден - останній великий оплот президента Абда Раббу Мансура Хаді, голова держави в березні 2015 року втік до Саудівської Аравії. Саудівці звинувачують хуситів у підконтрольності Ірану, але самі повстанці відкидають ці звинувачення.

Наприкінці березня коаліція почала військову кампанію проти хуситів, щоб повернути Хаді до влади. У результаті повітряних атак загинули сотні єменців. У середині липня війська, які підтримують Хаді, за сприяння сил коаліції захопили портове місто Аден на півдні країни, бої за який тривали з весни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram