ГоловнаСвіт

Рішення не поставляти Росії "Містралі" коштувало Франції менш ніж €1 млрд

Виплати з боку Парижа компенсують витрати російської сторони і "нічого понад те, що потрібно"

Рішення не поставляти Росії "Містралі" коштувало Франції менш ніж €1 млрд
"Мистраль"
Фото: lenta.ru

Загальна сума компенсації Парижа за рішення не поставляти вертольотоносці "Містраль" Росії становить менш ніж €1 млрд.

Про це заявив представник уряду Франції Стефан Ле Фоль, інформує "Интерфакс".

"Мова йде менш ніж про мільярд євро", - сказав він журналістам після засідання ради міністрів, на якому якраз розглядалася укладена з РФ угода про відмову від поставки "Містралів".

Представник французького уряду пояснив, що виплати компенсують витрати російської сторони. "Не буде заплачено нічого, понад те, що потрібно", - додав він.

Раніше схожу оцінку суми виплат дав, зокрема, міністр фінансів Франції Мішель Сапен.

Ле Фоль не назвав точну суму, яку Франція має виплатити РФ. Він нагадав, що цю цифру озвучать на слуханнях у парламенті, якому належить розглянути законопроект щодо угоди про відмову від поставок "Містралів" Росії. Французький парламент, як очікується, розгляне цей документ у вересні.

При цьому у вівторок 25 серпня Військовою-дипломатичне джерело повідомило "Интерфакс", що всі фінансові питання щодо вертольотоносців наразі повністю врегульовано і Франція переказала Росії понад €1 млрд - це не тільки авансові платежі, які переказувалися на споруду "Містралів", але й супутні витрати, пов'язані з підготовкою екіпажів цих кораблів і установкою на них російського обладнання.

Французький міністр фінансів Мішель Сапен раніше оцінив невиконання договору поставки в €1 млрд.

Перший вертольотоносець "Владивосток" Росія мала отримати в середині листопада минулого року, проте через позицію Росії щодо України Париж відмовився здійснювати угоду. Передача другого вертольотоносця - "Севастополя" - планувалася на осінь 2015 року.

Рішення про припинення угоди ухвалили 5 серпня на переговорах президента Франції Франсуа Олланда і його російського колеги Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram