ГоловнаСвіт

Обама попросив вибачення в Японії за публікацію Wikileaks про шпигунство з боку американських спецслужб

В уряді Японії не уточнили, чи підтвердилися звинувачення у шпигунстві.

Обама попросив вибачення в Японії за публікацію Wikileaks про шпигунство з боку американських спецслужб
Синдзо Абэ, Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама попросив пробачення в Токіо через публікацію сайту WikiLeaks, де йшлося про стеження американських спецслужб за японськими політиками.

Про це повідомляє The Express Tribune.

За словами головного секретаря кабінету міністрів Японії Есіхіде Суги, американський лідер подзвонив прем'єр-міністру Японії Сіндзо Абе.

"Президент Обама сказав, що йому дуже шкода, що цей випадок спровокував великий резонанс у Японії ", - зазначив Суга, не уточнивши при цьому, чи підтвердилися звинувачення в шпигунстві. Абе, за словами головного секретаря, підкреслив, що "якщо стеження дійсно було, це може похитнути довірчі відносини між країнами".

5 серпня японський прем'єр розмовляв з віце-президентом США Джозефом Байденом. Абе закликав його розслідувати інформацію про стеження американського уряду за японськими чиновниками.

31 липня WikiLeaks опублікував матеріал під назвою "Ціль - Токіо". У ньому йшлося про те, що Агентство національної безпеки США (АНБ) шпигувало за японськими компаніями, чиновниками і політиками щонайменше з вересня 2006-го по вересень 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram