ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії почали вилучати з продажу імпортні засоби для миття

На російському ринку пральних порошків і засобів для чищення іноземні компанії займають близько 75%

У Росії почали вилучати з продажу імпортні засоби для миття
Фото: http://vkusnyashek.net

Російські ритейлери почали вилучати з магазинів засоби для чищення і миття іноземних компаній, наприклад: Henkel, Procter & Gamble і Colgate-Palmolive.

Як повідомляє "Коммерсантъ", про це розпорядився Росспоживнагляд.

За офіційною версією, відомство виявило, що деякі вироби побутової хімії не відповідають вимогам безпеки.

"З метою недопущення заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян потрібно вжити заходів для виявлення зазначеної продукції з подальшим її вилученням з обігу", - йдеться в листі Росспоживнагляду в Московській області ритейлерам.

Отримання цих листів підтвердили в мережах Metro Cash & Carry, "Ашан" і Х5 Retail Group ("П'ятірочка", "Перехрестя", "Карусель").

Експерти не виключають, що така активність чиновників може стати черговим витком торгових воєн, зумовлених ускладненням відносин Росії і Заходу.

"Іноземні компанії на російському ринку пральних порошків і засобів для чищення займають приблизно 75%, тому, можливо, їхня продукція найчастіше привертає увагу Росспоживнагляду", - припускає аналітик IFC Markets Дмитро Лукашов.

Водночас він припускає, що рейди служби можуть бути пов'язані з конфронтацією Росії і Заходу і жорстким режимом взаємних економічних санкцій.

"Але якщо у випадку з харчовими продуктами такі порушення знайти простіше, то з побутовою хімією це буде складніший процес. Тим паче, декотру таку побутову хімію випускають у Росії за ліцензією, і закриття або скорочення обсягів виробництва - це теж удар по економіці та по людях, які працюють на цих підприємствах", - зазначив Лукашов.

Нагадаємо, із 7 серпня 2014 року Росія ввела ембарго на постачання продуктів харчування з країн Заходу - США, ЄС, Канади, Австралії та Норвегії. Забороненими в РФ вважають м'ясо та м'ясну продукцію, рибу та рибну продукцію, молоко і молочну продукцію, овочі та фрукти. Ембарго продовжено до серпня 2016 року.

Нині Росія вирішила боротися з постачання санкційних продуктів радикально. Знищення продуктів із країн Заходу почалося 6 серпня. Згідно з указом президента РФ Володимира Путіна, знищувати продукти дозволено "будь-яким доступним способом". Перші фото і відео того, як сотні тонн продуктів чавлять бульдозером, спровокували громадське обурення громадян Росії. Згодом голова асоціації текстильників РФ попросив Путіна дозволити знищувати ще й "контрабандну" одяг з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram