ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Кат ІД Джихаді Джон пообіцяв влаштувати терор у Великобританії

Британець, який примкнув до терористів, показав своє обличчя

Кат ІД Джихаді Джон пообіцяв влаштувати терор у Великобританії
Фото: dailymail.co.uk

Кат "Ісламської держави" Мохаммед Емвазі на прізвисько Джихаді Джон вперше з'явився на відео без маски, пише Mail in Sunday.

У розпорядженні видання з'явилося коротке відео, на якому Емвазі, який взяв участь щонайменше у семи показових стратах, обіцяє і далі відрізати голови. Це перша поява на джихад Джона з кінця січня, коли був обезголовлений японець Кендзі Гото. За даними видання, нове відео було знято в червні в районі сирійського міста Дайрі-ез-Заур, який контролюється "іділівцями".

Кадри таємно придбали повстанці з Вільної сирійської армії, які передали їх одному зі своїх прихильників у столиці Болгарії. Потім вони в повному обсязі були показані іншому активісту Вільної сирійської армії, який переказав їх журналісту (у розпорядженні видання відео без звуку). На них Джихаді Джон каже на камеру: "Мене звуть Мохаммед Емвазі. Я скоро повернуся до Великобританії разом з халіфом". "Він сказав щось ще про відрізання голів: "Ми будемо вбивати невірних", - розповів активіст.

Джихаді Джон вперше з'явився на відео в серпні 2014 року в ролику, де відрізали голову американському журналістові Джеймсу Фоулі. Згодом він з'являвся в роликах із записами страт ще одного американського журналіста Стівена Сотлоффа, британського співробітника гуманітарної місії Девіда Хейнса, британського водія таксі Алана Хеннінга і американського волонтера Пітера Кессіга. У січні Джихаді Джон з'являвся на відео з японськими заручниками Харуною Юкавою і Кендзі Гото незадовго до того, як вони були вбиті.

Британські спецслужби встановили його особу. Ним виявився 27-річний програміст з дипломом Вестмінстерського університету Мохамед Емвазі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram