ГоловнаСвіт
Спецтема

Грецька опозиція отримала мандат на формування уряду

Опозиційний лідер заявив, що зробить усе, щоб уникнути дострокових парламентських виборів у Греції.

Грецька опозиція отримала мандат на формування уряду
Вангелис Меймаракис, Прокопис Павлопулос
Фото: EPA/UPG

Президент Греції Прокопіс Павлопулос (Prokopis Pavlopoulos) дав лідерові опозиції Вангелісу Меймаракісу (Vangelis Meimarakis) мандат на формування нового уряду після відставки кабінету Алексіса Ципраса.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Повідомлення про плани глави держави зустрітися з лідером партії "Нова демократія" з'явилися ще в ніч проти 21 серпня.

При цьому, як зазначає агентство, Меймаракісу заледве чи вдасться створити коаліцію: його партія має лише 76 місць у 300-місному парламенті.

Сам Меймаракіс уже пообіцяв зробити все можливе, щоб уникнути дострокових виборів до парламенту.

Згідно з конституцією, у разі відставки уряду президент повинен по черзі надати спробу декільком опозиційним партіям сформувати коаліцію. Кожній з них на це дадуть три дні. Якщо партіям не вдасться домовитися, уряд тимчасово очолить голова Конституційного суду Василіка Тану-Хрестофілу і буде оголошено дострокові парламентські вибори, які стануть уже третіми цього року.

20 серпня Ципрас оголосив про намір піти у відставку з посади прем'єра разом з усім кабінетом міністрів. Він додав, що так має намір прискорити проведення дострокових виборів у парламент Греції. Голосування може відбутися 20 вересня.

У липні грецький уряд під керівництвом Ципраса домовився з європейськими кредиторами про жорсткі заходи економії для Афін. У результаті прем'єр де-факто втратив контроль над своєю ліворадикальною партією "СІРІЗА", яка має більшість у грецькому парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram