ГоловнаСвіт

Японія пообіцяла зробити все можливе, щоб не допустити візиту Медведєва на Курили

Токіо вважає неприйнятною поїздку російського прем'єра на спірні острови.

Японія пообіцяла зробити все можливе, щоб не допустити візиту Медведєва на Курили

Імовірна поїздка прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва на Курильські острови є неприйнятною для Токіо.

Про це заявив генеральний секретар уряду Японії Есіхіде Суга, повідомляє "Асахі Сімбун".

Візит російського прем'єра на Курили не відповідає позиції Японії в питанні чотирьох північних островів південної гряди, зазначив Суга. Крім того, такий крок Медведєва "завдає болю національним почуттям японців", додав він, запевнивши, що Токіо докладе всіх зусиль, щоб не допустити візиту голови російського кабміну на Курили.

Про намір знову відвідати Курили Медведєв заявив 23 липня. При цьому він закликав інших міністрів наслідувати його приклад. Голова МЗС Японії Фуміо Кісіда закликав Москву скасувати поїздку, у відповідь прес-секретар голови російського кабміну Наталія Тімакова помітила, що Медведєв "сам визначає маршрути своїх поїздок територією країни і не потребує рекомендацій ззовні", повідомляє ТАСС.

Росія вважає, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни. Статус цих островів визначається Кримським угодою з питань Далекого Сходу від 11 лютого 1945 року, Потсдамською декларацією від 26 липня 1945 року, Сан-Франциським мирним договором від 8 вересня 1951 року і статтею 107 Статуту ООН.

Японія зі свого боку заявляє, що ці території входять до її складу, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Крім того, Токіо виступає проти візитів російських лідерів на Південні Курили. Дмитро Медведєв двічі бував на острові Кунашир: у листопаді 2010 року як перший президент Росії, який приїхав на спірні території, і в липні 2012-го вже як прем'єр-міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram