ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

На базі атомних підводних човнів на Камчатці упустили ракету при вивантаженні, витекло паливо

В уряді Камчатського краю заявили, що загрози радіаційного зараження немає.

Розлив компонентів палива стався на пірсі військового об'єкта в ЗАТО Вілючинськ (база атомних підводних човнів Тихоокеанського флоту) на Камчатці (Росія).

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на прес-службу уряду Камчатського краю.

"У четвер ввечері [за місцевим часом] при вивантаженні ракети з морського транспорту-ракетовоза, що стоїть в районі бухти Колан в ЗАТО Вілючинськ, трапилася нештатна ситуація, в результаті якої на пірсі військового об'єкта стався розлив компонентів палива", - наводяться в повідомленні слова т.в.о. заступника голови уряду Камчатського краю - міністра спеціальних програм та у справах козацтва Сергія Хабарова.

Хабаров підкреслив, що загрози життю та здоров'ю мешканців Вілючинська у зв'язку з нештатною ситуацією, що сталася на військовому об'єкті в закритому місті, немає. "Приводів для занепокоєння у населення немає: загроза радіаційного зараження відсутня", - сказав він.

Локалізацією розливу займаються представники угруповання військ і сил на північному сході Росії. У режимі готовності перебувають служби МНС, в разі необхідності вони підключаться до робіт.

Губернатор Камчатського краю Володимир Ілюхін проводить у Вілючинську засідання штабу з питань ліквідації розливу. На фотографіях із соцмереж видно помаранчеву хмару і пожежні судна, що створюють водяну завісу. За цими повідомленнями, ракету упустили на пірс при перевантаженні.

На базі у Вілючинську базуються стратегічні ракетні підводні човни, озброєні рідинними ракетами типу Р-29. Паливом в цих ракетах є високотоксичний несиметричний диметилгідразин, а окислювачем - сполука на основі тетроксиду азоту, який, потрапляючи в повітря, дає характерний коричневий димок.

НП не загрожує військовослужбовцям та жителям прилеглих населених пунктів, заявило Міноборони РФ. "Сьогодні о 9:30 мск на причалі в місті Вілючинську (Камчатський край) при навантаженні для відправки на утилізацію корпусу балістичної ракети без бойової частини технічним розрахунком було виявлено витік залишків окислювача. Ніякої загрози особовому складу, жителям прилеглих населених пунктів та екологічної безпеки регіону немає", - йдеться в повідомленні управління прес-служби та інформації Міноборони. Особовий склад технічної бази провів проливку водою корпусу ракети для нейтралізації залишків окислювача. "Найближчим часом корпус ракети буде відправлено на підприємство для утилізації", - йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram